Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsparets nya liv – i elitens paradis

Kronprinsfamiljen har tillbringat många vintersemestrar i just Verbier. Foto: Danska kungahuset / Instagram
Den svenska kronprinsessan Victoria har också tillbringat flera vintersemestrar i schweiziska Verbier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I verbier ska kronprinsbarnen finputsa sin franska men även förbättra sina skidkunskaper.Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Barnen ska under tre månader gå på den exklusiva privatskolan Lemania-Verbeier International School. Där ska enligt hovet finputsa sin franska men även förbättra sina skidkunskaper.Foto: Skärmdump

Danska kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary tar med sig barnen till Verbier. 

Där väntar ett liv bland kändisar och miljardärer – som stormtrivs i den exklusiva schweiziska alporten. 

– De blir inte antastade eller störda av någon som vill ha en autograf eller ta en selfie, säger fastighetsmärklaren Simon Billennes.

Verbier är den lilla alpbyn som under vintermånaderna exploderar i lyx. De 3000 fast bosatta förvandlas till 35 000 och nästan alla njuter av skidåkning och lyx. Bland de kändisar som frekvent besöker Verbier syns Bono, Diana Ross, Richard Branson och prins Harry. 

Det är här den danska kronprinsfamiljen tillfälligt ska bosätta sig under en period nästa år.

Frederik och Marys fyra barn Christian, 14, Isabella, 12, Vincent, 8, och Josephine, 8, ska under tre månader gå på den exklusiva privatskolan Lemania-Verbeier International School. Där ska de enligt hovet finputsa sin franska men även förbättra sina skidkunskaper. 

Kronprinsessan Mary har tidigare berättat att syftet med vistelsen i Verbier är att ge barnen ”en möjlighet för en gemensam upplevelse i en internationell miljö”.

– Vi ser det som en gåva till barnen som de får gemensamt och den kan de bära med sig resten av livet, har Mary sagt till danska TV2.

Den danska kronprinsfamiljen trivs i Verbier. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Se upp i backen! Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Mary kommer vara hos barnen hela perioden. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Umgåtts med Lego-arvingen

Kronprins Frederik kommer pendla fram och tillbaka mellan sina plikter i Danmark och familjelivet i Verbier, medan kronprinsessan Mary kommer bosätta sig där under perioden och frottera sig med eliten. Familjen har tillbringat många semesterveckor i Verbier och bland annat umgåtts med Lego-arvingen Sofie Kirk Kristiansen. 

Men varför är just lilla Verbier kändiselitens stora favorit under vinterhalvåret?

Simon Billennes har bott i Verbier i 17 år och hyr ut lyxiga skidstugor och har därigenom kommit i kontakt med många av de välbärgade personer som varje år besöker Verbier. 

Han berättar för Ekstrabladet att de rika och kända trivs i Verbier för att de får vara i fred där. 

– De blir inte antastade eller störda av någon som vill ha en autograf eller ta en selfie, säger han.  

Verbier har blivit kändisarna och miljardärernas vinterparadis. Foto: ALPIMAGES
Det finns gott om exklusiva barer, restauranger och skidstugor i Verbier. Foto: ELISABETH MONTGOMERY
En annan sak som är bra med Verbier är utsikten. Foto: JENNY HOLMQVIST

700 000 i skolavgift

I Verbier får de rika och kända för en gång skull vara en i mängden. 

– Bono har många gånger suttit här på puben runt hörnet och druckit ett par öl tillsammans med alla andra, men det är ingen som stör honom. Det är därför gästerna kommer tillbaka, säger Simon Billennes. 

Men smakar det så kostar det. I danska medier har det kommit fram uppgifter om att kronprinsbarnens skolavgift för de tre månaderna på Lemania-Verbeier International School ligger på 700 000 svenska kronor. Och att hyra en skidstuga är långt ifrån gratis. 

Simon Billennes tror att Frederik och Mary letar efter en bostad på den dyrare änden av skalan. 

– De är ute efter en ”chalet”, gärna i ett område där de inte blir störda. 

En sådan brukar kosta upp emot en miljon kronor att hyra för en hel säsong.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp. Foto: Skärmdump