Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsparets hovchef får kritik: ”Osmart beslut”

Kronprins Frederik och kronprinsessan Marys hovchef Christian Schønau kritiseras nu för att sitta på dubbla stolar. Foto: ALBERT NIEBOER / PICTURE ALLIANCE

Det danska kungahuset är i blåsväder. 

Kronprinsparets hovchef Christian Schønau anklagas för att sitta på dubbla stolar. 

– Det är ett osmart beslut. Även om det inte är säkert att det ställer till med problem så är det olämpligt att blanda roller så här, säger TV2:s politiske kommentator Hans Engell. 

Det danska hovet har tydliga regler när det gäller samarbete med näringslivet och politiska partier. 

Det är bland annat strikt förbjudet för kungahusets representanter att medverka i reklam för produkter, vilket prins Nikolai märkte i höstas då han fick massiv kritik efter att han synts i sociala medier i samband med ett biluthyrningsföretag. 

Nu blåser det kring kungahuset igen. Den här gången kring kronprins Frederik och kronprinsessan Marys hovchef Christian Schønau. 

Under förra veckan kunde han nämligen lägga till en titel på sitt visitkort. Nu är han även styrelseordförande för Poul Due Jensens fond, som äger det stora globala företaget Grundfos som tillverkar pumpar. 

 

Christian Schønau, längst till höger i bild, när kronprinsparet gjorde ett besök hos Påve Franciskus. Foto: ABACA / STELLA PICTURES

Viktigt för företag att synas

Det är många experter i Danmark som kallar Christian Schønaus dubblar roller för problematiska. 

– Det är faktiskt upplagt för att Grundfos nu kan bli favoriserat när kronprinsparet ska besöka verksamheter eller bjuda in till officiella evenemang, säger sociologen Christoph Ellersgaard, som har skrivit böckerna ”Makteliten” och ”Team Eliten”, till Ekstrabladet

Det har alltid varit viktigt för danska företag att synas tillsammans med det danska hovet. 

– Om man knyter sig nära kungahuset kan det vara lättare att få följa med på statsbesök och samtidigt kanske få lite kunglig glans över en nyöppnad fabrik utomlands, säger Christoph Ellersgaard.

 

De danska kungligheterna, här kronprinsessan Mary, är ofta ute och besöker det danska näringslivet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Det är olämpligt”

TV2:s politiske kommentator Hans Engell är kritisk till situationen. 

– Jag tvivlar inte på att kungahuset att tänkt igenom det här och godkänt det men det är ett osmart beslut. Även om det inte är säkert att det ställer till med problem så är det olämpligt att blanda roller så här, säger han till TV2

Men nu kommer Christian Schønau ha alla ögon på sig, enligt Hans Engell. 

– Han kommer hela tiden befinna sig i strålkastarljuset, och alla kommer undra om han tillvaratar Grunfos intressen mer eller mindre jämfört med andra danska verksamheter, säger han. 

 

Kronprins Frederik ville inte prata om hovchef Christian Schønaus dubbla roller, under besöket i Argentina. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsen: ”Ska inte prata om sånt”

Under förra veckan var Christian Schønau på statsbesök i Argentina tillsammans med drottning Margrethe och kronprins Frederik. Då var Grundfos en av verksamheterna som passade på att visa upp sig i Argentina i samband med besöket. 

Kronprinsen fick frågan om Christian Schønaus dubbla stolar. 

– Det är inte tanken att vi ska prata om sånt på den här resan. Det får andra nyckelpersoner uttala sig om, jag har inget att tillföra, var kronprinsens svar. 

När Christian Schønau tog steget in i styrelsen för Poul Due Jensens fond i december såg kungahusets kommunikationschef Lene Balleby inget märkligt med de dubbla rollerna. 

– Vi gläds åt att de kompetenser som kungahusets anställda har efterfrågas även utanför huset, sa hon då till Berlingske.