Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsparets hemliga miljonvinst i snöparadiset

Vem är vem i det danska kungahuset?
Här, på Verbier International School, ska det danska kronprinsparets fyra barn tillbringa sina veckor den närmaste tiden.Foto: E-PRESS PHOTO.COM//NO CREDIT / E-PRESS TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik och hans hustru Mary har tillbringat mycket tid i exklusiva skidorten Verbier och känner sig som hemma där.Foto: E-PRESS PHOTO.COM//NO CREDIT / E-PRESS TT NYHETSBYRÅN
Jet set-området Verbier har historiskt lockat gräddan av eliten med utmärkta möjligheter till skidåkning i toppklass och lugn och ro i avskildhet.Foto: MELODY SKY / VERBIER.CH / MELODY SKY VERBIER PROMOTION S.A.

I största hemlighet köpte det danska kronprinsparet sin egen alpstuga i fashionabla skidparadiset Verbier för tio år sedan.

Köpet är en miljonsuccé för den blivande kungen.

Värdet på alpstugan har ökat kraftigt och samtidigt har Frederik och Mary kunnat dra in stora summor på huset – som hyresvärdar.

Nyheten om det hittills hemliga husköpet släpptes av kronprinsen själv i samband med att familjen höll en presskonferens i Verbier inför skolstarten häromveckan. Hela kronprinsfamiljen har flyttat till det schweiziska skidparadiset för att de fyra barnen ska gå i skolan där under några månader. 

Inledningsvis var det tal om att barnen skulle bo på internat men plötsligt avslöjade kronprinsen att boendet för hela familjen var säkrat genom det husköp som gjordes för tio år sedan.

Svensk affärsman sålde huset till Mary

Då köpte han själv huset av en svens affärsman som bor i Verbier. Affärsmannen bekräftar affären men vill inte kommentera köpesumman eller sin relation till kronprinsen.

– Det var ett normalt pris, vi tjänade inte så mycket på det, säger han till tidningen men medger att huset kostade mer än tio miljoner kronor (motsvarande 14 svenska miljoner i dagens penningvärde)

I Verbier hoppas Mary och Frederik att deras barn ska få en internationellt präglad utbildning. Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Enligt affärsmannen var det kronprinsen själv som hörde sig för om huset var till salu. 

Han berättar vidare att han betraktar kronprins Frederik som en god vän som ofta ses när de är i Verbier.

– När familjen besöker oss brukar barnen bada i vår inomhuspool, säger han till Ekstrabladet.

För Kvällsposten utvecklar han relationen.

– Kronprinsen är en utomordentligt och osedvanligt trevlig person att ha att göra med.

Alpstugan som den kungliga familjen bor i under sina vistelser i Verbier smälter in perfekt i omgivningarna. Huset är klätt med bjälkar av granträd som enligt mäklare på orten fått just den patina som köpare efterfrågar och som trissar upp värdet vid en eventuell försäljning. Vidare beskrivs skicket som fint, taket är tjockt och skyddar bra mot kyla.

Kronprinsparets miljonvinst i Verbier

Sedan köpet har värdet stigit ytterligare och närmar sig nu 25 miljoner i svenska kronor. Men redan nu står det klart att husköpet varit en bra affär.

Ekstrabladet avslöjade nyligen att familjen haft huset för uthyrning för motsvarande 40 000-120 000 kronor i veckan när de själva inte varit där. En granskning av kronprinsparets officiella ekonomi vid tiden för köpet visar inga stora utgifter vilket tyder på att de har betalat det med pengar från ett privat sparande, skriver Ekstrabladet.

Både Mary och Frederik kan av allt att döma se fram emot en rejäl vinst om och när de säljer sitt boende i skidparadiset Verbier. Huset har altan, parkeringsplatser och är fullt utrustat med bubbelbadkar, tvättmaskin och torktumlare.Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK