Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen för barnen: Skickas utomlands

Det här är kronprinsessan Mary.
Kronprinsfamiljen brukar åka på skidresor till Schweiz.
Foto: Danska kungahuset / Instagram/danish_royalchildren
Tvillingarna Vincent och Josephine går på samma skola.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Mary.
Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM / NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Nu väntar nya äventyr för de danska kronprinsbarnen. 

Hovets kommunikationschef Lene Balleby bekräftar för Avisen.dk att prins Christian, prinsessan Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine ska börja på en skola i Schweiz under nästa år. 

Men hur länge och varför, det håller den danska kungafamiljen för sig själva. 

Det rör sig i det danska kungahuset. Alldeles nyligen tog prins Joachim med sig hustrun prinsessan Marie och barnen barnen Henrik, 10, och Athena, 7 till Frankrike. Anledningen? Han har börjat studera på den ansedda officersskolan École Militaires i Paris.

Vetgirigheten har spridit sig inom familjen. Det står nu klart att kronprins Fredrik och kronprinsessan Mary under nästa år kommer sätta sina fyra barn i schweizisk skola under en period.

Tidningen Avisen.dk var först med uppgifterna som senare har bekräftats av det danska hovets kommunikationschef Lene Balleby. Men hon vill varken säga vilken skola det gäller eller hur lång period det handlar om, men enligt Avisen.dk rör det sig inte om hela skolåret.

Här är hela kronprinsfamiljen. Nu ska barnen gå i Schweizisk skola under en period.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Kritik mot skolan

Det har funnits en hel del kritik mot skolan som kronprinsparets yngsta barn, Vincent och Josephine, går på i Köpenhamn.

Föräldrar har beskrivit barnens tillvaro i de yngsta klasserna som ”survival of the fittest” (starkast överlever) och både örfilar och stryptag har enligt föräldrarna hört till vardagen. 

– Man borde kunna skicka sitt barn till skolan utan att vara rädd för att det ska bli nerknuffat för trappan, sa en förälder till Berlingske tidigare i år. 

Det är oklart om händelserna på skolan har något med flytten till skolan i Schweiz att göra. 

I ett mejl till Berlingske har skolans rektor Peter Gersvang Nielsen skrivit att skolan inte upplever att det finns sånt våld som föräldrarna beskriver, men att de precis som alla andra skolor har konflikter mellan elever som då och då visar upp ett beteende som enligt skolan är oacceptabelt. 

Kronprinsparet är just nu i Paris tillsammans med en delegation från det danska näringslivet.
Foto: NIVIERE DAVID/STELLA PICTURES

Har varit mycket i Schweiz

Enligt Avisen.dk kommer kronprins Frederik och kronprinsessan Mary turas om att vara med sina barn under perioden i Schweiz. 

Paret, och barnen, har genom åren tillbringat mycket tid i Schweiz genom åren, men då på glammiga skidsemestrar i Verbier. Nu lär det bli ganska annorlunda eftersom det troligen handlar om en internatskola. 

Kronprins Frederik har också gått på internatskola. Tillsammans med sin lillebror prins Joachim studerade han under hösten 1982 och våren 1983 på skolan 'Ecole des Roches i franska Normandie. 

Han har i boken ”Under bjälken” senare beskrivit året på internatskola som tufft, han hade svårt att hänga med i samma tempo som skolans duktigaste elever. Frågan är hur redo hans egna barn är nu?

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.