Nu kritiseras Danmarks kronprins Frederik för sitt stundande besök i Saudiarabien. Foto: Tim Rooke/Rex/ShutterstockNu kritiseras Danmarks kronprins Frederik för sitt stundande besök i Saudiarabien. Foto: Tim Rooke/Rex/Shutterstock
Nu kritiseras Danmarks kronprins Frederik för sitt stundande besök i Saudiarabien. Foto: Tim Rooke/Rex/Shutterstock
2004 fick kung Carl XVI Gustaf stark kritik för sitt besök - och sina uttalanden - om sultanen i Brunei.2004 fick kung Carl XVI Gustaf stark kritik för sitt besök - och sina uttalanden - om sultanen i Brunei.
2004 fick kung Carl XVI Gustaf stark kritik för sitt besök - och sina uttalanden - om sultanen i Brunei.

Kronprinsparet i blåsväder för resa

Publicerad

Kronprins Frederik har hamnat i rejält blåsväder.

Den danske tronarvingen har tillsammans med prinsessan Mary schemalagt en officiell tripp till diktaturen Saudiarabien.

Något som nu rört upp en våg av kritik.

Resan till Saudiarabien är planerad att gå av stapeln i slutet av februari. Kronprinsen ska tillsammans med sin gemål prinsessan Mary och representanter från det danska näringslivet, besöka diktaturen.

Men nu har flera näringslivstoppar, som var tänkta att medverka i den handelsdelegation som skulle skickas, hoppat av – och stark kritik riktas mot kungahuset.

Tidningen Ekstrabladets rubrik är talande: ”Danmarks dyraste nickedockor”. I artikeln framgår det att kronprinsparet har föga möjligheter att påverka resans destination, då det är näringslivet som både bokar biljetter och bestämmer resmål. ”Med ett årligt apanage på 106 miljoner kronor, kan man kanske drifta sig till att säga att kungahuset består av Danmarks dyraste nickedockor”, skriver Ekstrabladet och fortsätter:

”Hur ser det egentligen ut när drottningen eller kronprinsparet ska på officiell resa – som exempelvis en handelsdelegation. Får de frågan om de vill följa med, eller är det i det närmaste en order? Och hur stort inflytande har egentligen kungafamiljens deltagare själva när det handlar om vad de vill delta i?

"Fanns en massa frågor"

Enligt Jens Hövsgaard, hovexpert och författare, är det svårt att svara på tidningens frågeställningar.

– I samband med kungahusets resa till Bahrein 2011, fanns det en massa frågor i samband med att drottningen skulle ge Storkorset till kung Hamad bin Isa Al Khalifa, säger Hövsgaard.

Den gången sköt utrikesdepartementet över bollen till Hovet, medan Hovet i sin tur hävdade att beslutet låg på UD:s bord, förklarar Hövsgaard och säger till Ekstrabladet:

– Du kunde inte få ett klart svar på någonting.

Bland annat har människorättsorganisationen Amnesty gått ut och levererat kritik mot att kronprins Frederik ska resa till Saudiarabien. Amnesty pekar på en dramatisk ökning av antalet avrättningar, tortyr och förföljelse av systemkritiker i Saudiarabien den senaste tiden. Så sent som i början av januari blev det känt att den oljerika mellanösternstaten hade avrättat 47 personer på en och samma dag. Enligt regimen för att de hade gjort sig skyldiga till terrorism.

Svenske kungen i blåsväder

Den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr var en av alla som avrättats, vilket ledde till en upptrappning av konflikten mellan Saudiarabien och Iran.

Det är inte bara i Danmark som ett officiellt hovbesök till en diktatur lett till protester.

När kung Carl XVI Gustaf för tolv år sedan reste till Brunei för att besöka sultanen Hassanal Bolikiah ledde det till en våg av bestörtning. När kungen dessutom hyllade sultanen genom att säga: "Han har ju en kolossal närhet till folket", så tilltog kritiken mot den svenska statschefen till orkanstyrka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag