Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprinsparet firar 15 år – här är deras kärlek i bilder

Den 8 oktober firar kronprinsparet 15 år som förlovade. Foto: / RITZAU / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Under tiden ihop har kronprinsparet hunnit bilda familj. Foto: MARTIN HøIEN / ALL OVER PRESS AOPD
De två träffades år 2000 – och har sedan dess hållit ihop. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

För exakt 15 år sedan förlovade sig kronprins Frederik med sin kärlek Mary.

De två träffades av en slump på OS i Sydney år 2000 – och har varit tätt sammansvetsade ända sedan dess.

Grattis till den femtonde förlovningsdagen, önskar Kvällsposten!

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary träffades av en slump. Här är Frederik på en bild från 2002. Foto: LUNDE CLAUS/POLFOTO / PRESSENS BILD
Mary studerade juridik och handel vid University of Tasmania och arbetade tidigare med marknadsföring och reklam. Bild tagen år 2003. Foto: DAN PELED / ALL OVER PRESS IMAGINE SCANDINAVIA

Att kronprins Frederik och australiska Mary Donaldson träffades var en ren slump. Deras vägar korsades på OS i Sydney 2000, när båda två besökte krogen Slip Inn i olika sällskap. Mary och hennes vänner ska ha hamnat mitt bland Europas unga kungligheter – där fanns bland annat kronprins Frederik. De två fortsatte vidare till en nattklubb, där de dansade till sent på natten.

– Jag var inte hemma förrän vid tre-, fyratiden på natten. Frederik satte mig i en taxi mot Porter Street och innan den körde i väg bad han om mitt telefonnummer. Han fick en liten godnattkyss på kinden, säger kronprinsessan i biografin ”Under bjælken – Et portræt av Kronprins Frederik”.

 

Det är precis 15 år sedan som kronprinsparet förlovade sig i Rom. Foto: JESPER SUNESEN / ALL OVER PRESS SWEDEN AOPD
Kronprins Frederik friade vid en kyrka. Foto: LASSE SVENSSON / KVP

För precis 15 år sedan, den 8 oktober 2003, tillkännagavs kronprinsparets förlovning.

Det var i september 2003 som kronprins Frederik bjöd med Mary till en romantisk weekendresa i Rom. Kronprinsen bad Mary följa med på en promenad – med planen att fria.

– Jag tyckte att han var lite konstigt frånvarande, det var något i görningen. Han ville absolut att vi skulle ta oss till en särskild utsiktsplats, men när vi kom dit var det massor av människor där. Då vandrade vi i stället runt, det började bli mörkt. Precis där vägen svängde av låg en liten gammal kyrka och då ville Frederik plötsligt stanna... ...och det var där han friade, säger Mary i biografin.

 

Bröllopet ägde rum i Köpenhamns domkyrka. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO
Marys brudklänning var mycket påkostad. Foto: JOHN MCCONNICO / PRESSENS BILD AP

Den 14 maj 2004 var det dags för det storslagna bröllopet i Köpenhamns domkyrka, Vor Frue Kirke. 

Kronprinsessan Marys brudklänning var påkostad och var gjord av 24 meter sidenduchesse och sidenorganza. Åtta meter spets gick åt till klänningens spetsapplikationer. Den slöja som Mary använde på bröllopet var 100 år gammal och tillverkades av nunnor på Irland inför kronprinsessan Margaretas bröllop. 31 meter tyll behövdes för att ge stadga och form till kronprinsessan Marys brudklänning.

Kronprinsparets ringar är gjorda av grönländskt guld.

Vita rosor och australiensisk eukalyptus utgjorde brudbuketten. I buketten fanns även en gömd röd ros som var tillägnad Marys mor. Dagen efter vigseln flögs buketten till hennes mors grav.

 

Prins Christian är kronprinsparets första barn. Foto: STINE LARSEN / AP POLFOTO

I slutet av april 2005 offentliggjordes kronprinsessan Marys graviditet. Den 15 oktober 2005 föddes parets första barn: sonen Christian Valdemar Henri John. Prins Christian blev därmed nummer två i den danska tronföljden efter sin pappa.

21 januari 2006 döptes prins Christian i Christiansborgs slottskyrka i Köpenhamn. Ingen mindre än den svenska kronprinsessan Victoria är gudmor till den danske prinsen.

 

Prinsessan Isabella föddes den 21 april 2007. Foto: BROGAARD STEEN / AP POLFOTO
Hon döptes den 1 juli 2007. Foto: BROGAARD STEEN / AP POLFOTO

Knappt två år efter prins Christians födelse kom prinsessan Isabella, Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, till världen den 21 april 2007. Klockan 16.02 såg prinsessan dagens ljus på Rigshospitalet i Köpenhamn. Hon vägde då 3350 gram och var 50 centimeter lång.

Prinsessan Isabella döptes den 1 juli 2007 i Fredensborgs slottskyrka.

 

Den 8 januari fick kronprinsparet tvillingar. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
”Att storken skulle landa med två barn till hade jag aldrig kunnat tro”, säger kronprinsen. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO

Kronprinsparets senaste barn föddes den 8 januari 2011. Tvillingarna Vincent Frederik Minik Alexander och Josephine Sophia Ivalo Mathilda föddes på Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Det är ett mirakel att få ett barn, nu är det ett dubbelmirakel. Att storken skulle landa med två barn till hade jag aldrig kunnat tro, har kronprins Frederik sagt till Ekstrabladet.

De två små barnen döptes den 14 april 2011.

 

Border collien Grace flyttade in i juli 2017. Foto: Danska hovet

Efter förlusten av kronprinsfamiljens älskade hund Ziggy, våren 2017, införskaffades en ny familjemedlem. Border collien Grace flyttade i början av juli samma år och fick sig därmed en kunglig flock.

Grace verkar ha anpassat sig väl till livet i det danska hovet – och kronprinsfamiljen har kommit att älska sin brun-vita vän.

 

När kronprins Frederik fyllde 50 stod Mary vid hans sida. Foto: PETER GROSEN / ALL OVER PRESS DENMARK SH
Hela kronprinsfamiljen samlades för att fira Frederik. Foto: PETER GROSEN / ALL OVER PRESS DENMARK SH

Kronprins Frederik firade sin 50-årsdag med pompa och ståt med kronprinsessan Mary vid sin sida, på sin födelsedag den 26 maj 2018. 

En galamiddag hölls på födelsedagskvällen, på Christianborgs slott. Kronprinsparet åkte till middagen i en öppen hästdragen vagn genom centrala Köpenhamn, eskorterade av Gardehusarregimentets Hesteskadron.

– När Danmarks kommande kung fyller ett halvt århundrade är det inte bara en stor dag för kronprinsen och familjen – i ett historiskt perspektiv är det även en speciell dag för Danmark, sa Jan Lagermand Lundme, underhållningschef på DR1, vid tillfället.