Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsessparet besökte Malmöpolisen: ”Uppskattat”

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessparet gjorde ett oväntat besök hos Malmöpolisen på måndagen.

Kungligheterna passade även på att besöka avhopparverksamheten Fryshuset, där de bland annat träffade en man som lever under skyddad identitet.

– Det var ett uppskattat besök, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.

Kronprinsessparet började sitt Malmöbesök med en tur till Fryshuset på Möllevången. I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver Hovet att kungligheterna bland annat träffade en man som lever under skyddad identitet. 

”I samband med en efterföljande lunch tillsammans med representanter för Fryshusets andra verksamheter och samarbetspartners kunde Kronprinsessan och Prins Daniel berätta att Kronprinsessparets stiftelse, tillsammans med ett antal andra stiftelser och privata finansiärer, beslutat att stödja Fryshusets verksamhet i Malmö med ett extra finansiellt anslag,” skriver Hovet på sin hemsida. 

Kronprinsessparet besökte bland annat polisområde norr i Malmö och avhopparverksamheten Fryshuset.
Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

”Det var verkligen uppskattat”

Kronprinsessparet passade även på att besöka några av de poliser som arbetar i polisområde norr i Malmö. 

– Det var trevligt att kronprinsessparet tog sig tiden att komma och se hur vi har det här nere i Malmö, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.

Förutom lokala ingripandepoliser blev Kronprinsessan och Prins Daniel även informerade om polisarbetet inom det Nationella bombskyddet.

– Vi fick beskriva vår vardag och hur vi kämpar för att skapa trygghet, säger Andy Roberts.

– Det var angenämt att få träffas, framför allt eftersom personalen vid nationella händelser och operation Rimfrost fick en chans att berätta om den senaste tidens händelseutvecklingar utifrån ett polisiärt perspektiv.

Kändes det givande att få ta emot kungligheter? 

– Ja, så klart. Kronprinsessparet är väldigt samhällsorienterade och vill följa samhällsutvecklingen. Med tanke på det nationella fokus som den senaste tidens händelser i Malmö har haft ville de få höra hur vi har det och på vilket sätt vi arbetar och vilka förutsättningar vi har här. 

– Det skickar positiva signaler till medarbetarna, som jobbar och sliter i de situationer som uppstått. Det var verkligen uppskattat att kronprinsessparet tog sig tiden att göra det här besöket.

Operation Rimfrost

Operation Rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse som utlystes efter den senaste tidens grova våld i bland annat Malmö. Operationen innebär att polisen i Malmö får förstärkning för att motverka det grova allvarliga våldet.


Operation Rimfrost har flera målsättningar: skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska minska avsevärt och antalet personer i kriminella nätverk ska minska genom bland annat tvångsmedel. Dessutom ska antalet beslagtagna vapen öka, liksom antalet sprängmedelskomponenter.


Det är Nationella operativa avdelningen, Noa, som har utlyst Operation Rimfrost.

Se filmen från mordet på Jaffar, 15

Männen flydde på cykel efter att ha skjutit Jaffar, 15.