Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsessans Marys diskreta 50-årsfirande

Det här är kronprinsessan Mary.
Kronprinsparet ska båda vara med när utställningen om de danska prinsessorna öppnar.
Foto: HBGBILD / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mary fyller 50 år den 5 februari – mitt i pandemin.
Foto: PPE/HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTO / PPE/HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kronprinsessan Mary är älskad för sitt proffsiga men samtidigt varma sätt.

Men när hon fyller 50 präglas firandet av pandemi och distans.

Festen ställs in helt och i stället sänder TV2 en påkostad show.

I en aktuell utställning pratar Mary med danskarna – i en 3D-animation.

Det var första veckan i januari som danska kungahuset meddelade att kronprinsessan Marys 50-årsfest ställs in, detta med anledning av pandemiläget.

”Hennes kungliga Majestät Drottningen har i samråd med hennes Kungliga Höghet, Kronprinsessan, beslutat avlysa den planerade galataffeln på Rosenborgs slott den 4 februari”, skrev danska hovet på sin hemsida då.

Planen var annars att hon skulle firas ordentligt med inbjudna gäster på slottet, mitt i Köpenhamn.

Nu släpper TV2 en gladare nyhet: Den 6 februari, dagen efter födelsedagen, sänder kanalen en show till Marys ära med musik, exklusiva gäster och överraskningar.

Det hela leds av kända programledaren Lise Rønne Blandt och skådespelaren Dar Salim (känd från ”Borgen”). De har bara lovord kring Danmarks skickliga och moderna kronprinsessa.

– Hon är ytterst kompetent, varm och hjärtlig i allt hon gör, och jag är mycket stolt och glad över att vara med och fira henne, säger Dar Salim till Billed-Bladet.

– Jag har jättestor respekt för det sätt som kronprinsessan Mary använder sin röst. Att göra skillnad för några av de mest utsatta, säger Lise Rønne Blandt.

”Mary & Kronprinsessorne” visas 1 februari 2022 till 30 december på Koldinghus i Köpenhamn.
Foto: KOLDINGHUS

5 kronprinsessor berättar sin historia

Programmet sänds direkt från Vilhelm Lauritsen-terminalen, en av Köpenhamns mest prestigefyllda byggnader. TV2 har inte släppt några namn på artister men lovar att showen ska spegla Marys personlighet och pigga upp vintertrötta danskar.

Samtidigt uppmärksammas inte vara Mary utan fyra andra kronprinsessor i en utställning på Koldinghus.

Både Mary själv, maken Frederik och prinsessan Benedikte planerar att komma när utställningen öppnar. Benedikte är Margrethes lillasyster och konsthallens beskyddare.  

Besökarna får se kronprinsessan Mary i en projektion på väggen i naturlig storlek, där hon berättar om sitt liv som kronprinsessa i Glücksborg-dynastin. Nya bilder och kända kläder hon burit finns med bland föremålen som ställs ut.

Övriga kungligheter som uppmärksammas är Louise av Hessen-Kassel, Lovisa av Sverige-Norge, Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin samt Ingrid av Sverige, Margrethes mamma. I detta sällskap är Mary den enda som inte har kunglig bakgrund.

Mary var själv sjuk i covid

Distansen kring födelsedagen handlar förstås om pandemin. Kronprinsessan Mary drabbades själv nyligen av viruset. Det var i december som hovet meddelade att hon testat positivt. Vid samma tid 2020 var hennes son prins Christian sjuk då många på hans skola smittats. 

Hela danska kungafamiljen firade nyligen ett annat 50-årsjubileum, nämligen drottningens tid som regent. Även denna tillställning var nedbantad och inleddes med en mottagning för kungafamiljen på Christiansborg, där Folketinget hyllade Margrethe. Kronprinsparet Mary och Frederik deltog i firandet, precis som prins Joachim och prinsessan Marie. 

Men det blev en stillsam historia. En officiell lunch, en galataffel och traditionell hälsning från Amalienborgs balkong ställdes in. 

LÄS MER: Svenska drottning Ingrids tragedi • Så trotsade hon Hitler 

SE MER: Vem är vem i danska kungahuset?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!