Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans klädskam: ”Jag kan göra det bättre”

När prinsessan Benedikte fyllde 75 tidigare i veckan bar kronprinsessan Mary en vacker blå klänning med spets. Kronprins Frederik matchade med en blå kostym.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Mary berättar i intervjun om hur hon försöker sy om och återanvända sina klänningar. ”Några klänningar har gått från att vara långa till att bli korta och från att ha långa armar till att vara helt utan armar. Jag mixar och matchar så att jag kan använda mina kläder nya sätt”.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN
Under 2018 bar kronprinsessan Mary kläder till ett värde av strax över en miljon svenska kronor.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / TT NYHETSBYRÅN
Det talas mycket om flygskam. Men hur är det med klädskam?
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Mary hyllas ofta för sina vackra och moderiktiga kläder. 

Men hon kritiseras också för att kläderna är dyra – och hur miljövänligt är det egentligen med alla nya klänningar? Nu ger Mary sin syn på det hela. 

– Jag kan göra det bättre, och det jobbar jag på, säger hon i en intervju med modemagasinet IN. 

Flygskam är ett ord som sprids snabbt. Det har sin grund i att utsläppen från flygtrafiken är stora – enligt vissa så stora att den som tar flyget bör skämmas. I debatten används nu ordet flygskam om fenomenet.

Nu blir det allt vanligare att klädindustrins miljöpåverkan sätts under lupp och då kommer klädskammen på köpet. Hur många olika plagg kan det vara motiverat att bära under ett år?

Ganska många, om du frågar en kunglighet. Och för en herrans massa pengar. 

Den i särklass mest modeintresserade personen i de nordiska kungahusen är danska kronprinsessan Mary. Under 2018 bar hon kläder till ett värde av strax över en miljon svenska kronor. Mer än dubbelt så mycket som den svenska kronprinsessan Victoria. 

Det är bloggen Ufo No More som håller stenkoll på vad prinsessorna, drottningarna och hertiginnorna i de europeiska kungahusen har på sig och och den enda med högre budget än kronprinsessan Mary under 2018 var hertiginnan Meghan. 

Prinsessan Benedikte tillsammans med sin storasyster drottning Margrethe. Prinsessan är kritisk mot alla nya och dyra kläder i det danska kungahuset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kritik från prinsessan Benedikte

Prinsessan Benedikte, som är drottning Margrethes lillasyster, har nyligen skrivit släppt boken ”Benedikte – En kunglig prinsessa”. I den ger hon sin syn på nya och dyra kläder. Enligt kungahusexperten Søren Jakobsen kritiserar Benedikte kronprinsessan Mary, dock utan att nämna hennes namn.

Så här skriver hon, bland annat, i boken:

”När vi är på ett arrangemang är det för att stödja en sak. Vi är där för att ge uppmärksamhet och stötta organisationen. Därför bör vi heller inte klä oss i mycket dyra och extravaganta kläder. Det tror jag inte är bra.”

– Kritiken kan bara vara riktad mot den framträdande kvinnan i kungahuset, och det är ju kronprinsessan Mary, säger Søren Jakobsen till Ekstrabladet

– Hon har en mycket omfångsrik garderob med dyra saker. Mycket byts ut och det köps ofta nytt. Hon bär dyra smycken. Det är det som prinsessan Benedikte menar. Det ska inte bi en modeshow och hon hoppas på mer återbruk. 

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary är de två i det danska kungahuset som jobbar i särklass hårdast och var och varannan dag är de i väg på officiella uppdrag.
Foto: ALBERT NIEBOER / PICTURE ALLIANCE / ROYAL PRESS E DPA

Kronprinsessan Mary slår tillbaka

I en intervju med modemagasinet IN tar nu kronprinsessan Mary upp sina lyxiga klädvanor. 

– Jag medger att min klädförbrukning är stor, och det hänger ihop med det liv jag lever och den roll och det arbete jag har. Men jag kan göra det bättre, och det jobbar jag på, säger hon. 

Men kronprinsessan Mary slår också med bestämdhet fast att hon redan gör mycket. 

– Jag återanvänder mina kläder. Inte bara i officiella sammanhang utan även privat. Jag köper second hand-kläder och jag låter även sy om mina nuvarande kläder. Några klänningar har gått från att vara långa till att bli korta och från att ha långa armar till att vara helt utan armar. Jag mixar och matchar så att jag kan använda mina kläder nya sätt. 

Hemma hos den danska kronprinsfamiljen står miljötänket högt på agendan, menar Mary.
Foto: ALBERT NIEBOER / DPA

Miljötänkt i kronprinsfamiljen

Kronprinsessan Mary berättar också att det finns ett tydligt miljötänkt hemma i Frederik VIII:s palats. Lampor ska släckas, kylskåp ska inte stå öppna och vattnet ska inte ringa för länge. Och när det blir besök på stranden passar Mary, kronprins Frederik och deras fyra barn Christian, Isabella, Vincent och Josephine på att plocka skräp. 

När det ska tvättas håller kronprinsessan Mary stenkoll på tvättkorgen, berättar hon i intervjun. 

– En av mina käpphästar är att ta bort jeans från tvättkorgen och fråga barnen om de verkligen behöver tvättas så ofta. Och så får de en förklaring till varför jag frågar, för att spara på vattnet, minska spridningen av mikroplast i haven, och dessutom håller kläderna längre om de inte tvättas så ofta. 

Under helgen ska kronprinsparet delta i den årliga festen för Danmarks tekniska universitet. Många kommer titta lite extra på vad kronprinsessan Mary har på sig, blir det en ny blåsa, eller något omsytt? Ökar eller minskar Marys klädskam?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!