Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans insats för sexarbetare med hiv

I Indonesien. Kronprinsessan Mary är i Indonesien för att bland annat följa FN:s arbete med sexarbetare som ligger i farozonen för att smittas med hiv. Foto: BOY TRIHARDJANTO / TT

Kronprinsessan Mary fortsätter att använda sin popularitet för att lyfta goda saker. 

Nu har hon lämnat familjen hemma i Danmark och rest till Indonesien för att uppmärksamma FN:s arbete med sexarbetare. 

– Vi får en unik inblick i det arbete som FN:s befolkningsfond uträttar, i samarbete med bland annat Danmark, säger kronprinsessan. 

I Indonesien är över en halv miljon människor smittade med hiv. Förekomsten är särskilt stor bland sexarbetare. 

Därför har danska kronprinsessan Mary ägnat en del av sitt besök i Indonesien åt att följa det jobb som FN:s befolkningsfond gör just bland sexarbetarna i landet. 

Under besöket har Mary mött unga som lever med hiv. Hon har även träffat sexarbetare som får hjälp av FN.

Befolkningsfonden arbetar med att öka kunskapen om säker sex bland sexarbetarna och att få dem att testa sig. Förra året nådde FN:s befolkningsfond ut 83 000 sexarbetare varav 34 000 testade sig. Av dessa testade 1241 positivt och 490 av dem inledde en behandling. 

https://www.instagram.com/p/B5ngAgzAwsP/?utm_source=ig_embed

”Hon är en eldsjäl”

Kronprinsessan Mary reser i Indonesien tillsammans med utvecklingsminister Rasmus Prehn. De har sällskap av Natalia Kanem som är chef för FN:s befolkningsfond. 

– Hon är en viktig aktör och en eldsjäl när det gäller flickor och kvinnors rättigheter och jag har haft äran att få följa hennes världsomspännande arbete på nära håll, säger kronprinsessan Mary i ett uttalande på Instagram

Delegationen har också besökt ett kafé i byn Yogyakarta som vid sidan av kaffemaskiner, bord och stolar har en liten hälsoklinik med tillgång till gratis information om SRHR, alltså sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. 

– Ett annat bra exempel på det arbetet är vårt besök hos en indonesisk förening för barnmorskor. Där är befolkningsfonden med och stöttar utbildningar för att uppmärksamma om de risker som finns i samband med graviditeter och förlossningar, särskilt bland tonårsmammor och kvinnor som är omskurna, säger kronprinsessan. 

Kronprinsessan Mary besökte också en kommunal hälsoklinik i Yogyakarta. Foto: BOY TRIHARDJANTO / TT

Ambassadör för Pride

Kronprinsessan Mary engagerar sig också HBTQ-frågan. Nyligen presenterades hon som officiell beskyddare för World Pride och EuroGames som äger rum i Köpenhamn och Malmö i augusti 2021. 

– Vi kan inte acceptera att några människor i världen möts av intolerans och diskriminering på grund av sin sexualitet eller sin könsidentitet, sa kronprinsessan Mary i ett pressmeddelande då. 

Hon har hyllats av många för sitt engagemang i World Pride. 

– Det är modigt av Mary och kungahuset. Det är ju något som vissa människor fortfarande tycker är konstigt, sa Karen Sjørup som är genusforskare till BT. 

Enligt henne är det stort att en representant för kungahuset väljer att delta i kampen för HBTQ-rättigheter. 

– Det skickar signaler till vissa länder österut där folk blir överfallna för sin sexualitet eller sin könsidentitet. När kronprinsessan gör det här är det ju hela Danmark, regering, kungahus och allt som ställer sig bakom evenemanget. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.