Danska kronprinsessan Mary ska till Strasbourg för att hålla tal. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTENDanska kronprinsessan Mary ska till Strasbourg för att hålla tal. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Danska kronprinsessan Mary ska till Strasbourg för att hålla tal. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Kronprinsessan Mary och kronprins Fredrik. Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNKronprinsessan Mary och kronprins Fredrik. Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mary och kronprins Fredrik. Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I Strasbourg kommer kronprinsessan delta i ett möte vid Europarådets parlamentariska församling. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES FAMEFLYNET SWEDENI Strasbourg kommer kronprinsessan delta i ett möte vid Europarådets parlamentariska församling. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES FAMEFLYNET SWEDEN
I Strasbourg kommer kronprinsessan delta i ett möte vid Europarådets parlamentariska församling. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES FAMEFLYNET SWEDEN

Kronprinsessan Marys uppdrag på toppmötet

Publicerad

Danska kronprinsessan Mary har ett ärofyllt uppdrag framför sig.

Tillsammans med Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen ska hon åka till Strasbourg.

Anledningen till resan är ett betydelsefullt tal.

Under två dagar i januari kommer den danska kronprinsessan Mary befinna sig i Strasbourg, Frankrike, där hon ska delta i ett toppmöte. Det är den 22 januari som prinsessan kommer att besöka Europarådet i Strasbourg. Dagen efter ska hon delta i ett möte vid Europarådets parlamentariska församling. Mötet den 23 januari ses som den tyngsta punkten på kronprinsessans schema vid besöket i Strasbourg: hon väntas då hålla tal inför Europarådets parlamentariska församling. 

Efter prinsessan Marys tal kommer hon besöka en konsert med Danmarks Radios "Pigekor" (Flickkör, reds. anm.). Näst på tur i kunglighetens kalender är en frukost, som arrangeras av Europarådets parlamentariska församling.

Tillsammans med prinsessan Mary åker även den danska utrikesministern Anders Samuelsen, vars uppgift är att vägleda kronprinsessan under besöket i Frankrike, skriver Billedbladet.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och kronprinsessan Mary.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tvåa på listan

I en sammanställning från Ekstrabladet kan man se att Kronprinsessan Mary är en av dem som jobbar allra mest i det danska kungahuset. Med sina 93 arbetsdagar år 2017 kvalade hon in som tvåa på listan.

Flest dagar förra året arbetade drottning Margrethe, 77. Under 119 dagar var drottningens schema uppbokat. Trots hennes ålder visade sammanställningen att drottning Margrethe hade ökat i antal dagar sedan 2016, då hon arbetade 107 dagar.

Förväntades abdikera

Många räknade med att drottning Margrethe, på grund av sin ålder, skulle meddela sin avgång som regent i det direktsända nyårstalet vid årsskiftet. Drottningens gångna år var mycket slitsamt, då hennes 88-åriga man, prins Henrik, drabbades av demens.

Drottning Margrethe förväntades abdikera vid sitt nyårstal.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Det fanns förväntningar om att drottningen skulle lämna över kronan till äldsta sonen Frederik, möjligen i samband med hans 50-årsdag den 26 maj. Men drottning Margrethe abdikerade inte i sitt direktsända tal. Däremot pratade drottningen om sin makes sjukdom.

– På flera sätt har det här inte varit något lätt år för mig och min familj. Därför har vi rörts alldeles speciellt av att man från så många håll har visat prins Henrik sympati och förståelse.

Talat sedan 1880-talet

Sedan 1880-talet har det danska hovet talat till folket genom ett nyårstal. Det började direktsändas år 1941 i radio och sänds sedan 1958 i tv. Sedan 2010 kan det följas på internet via Danmarks Radios hemsida.

Talet sänds alltid från drottning Margrethes privata bostad i Christian IX Palæ, Amalienborg i Köpenhamn.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag