Kronprinsessan Marys sorg för döde greven

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik var på greven Fredrik Moltkes begravning, tillsammans med 500 av grevens nära och kära.
Foto: Thomas Olsen/Sjællandske Medier
Efter begravningen hölls en minnesstund på Turebyholms slott där även kronprinsparet valde att delta. Arkivbild.
Foto: HBGBILD / MEGA / HBGBILD / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

Den 27-årige greven Frederik Moltke avled i en skidolycka – och på lördagen hölls en begravning i danska Tureby kyrka.

På plats var bland annat kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.

– Vi är naturligtvis alla väldigt påverkade av det som har skett, säger godsförvaltaren Anders Dolmer till Ekstrabladet.

Det danska kronprinsparet deltog på lördagen vid begravningen för den avlidne greven Frederik Moltke, 27. Greven omkom i en skidolycka i Japan, den 23 januari. På begravningen, som hölls i Tureby kyrka, samlades Moltkes vänner och familj. 

Utöver kronprinsessan Mary och kronprins Frederik syntes andra offentliga ansikten på ceremonin, så som den tidigare försvarsministern Søren Gade och förre rektorn på Herlufsholms internatskola, Klaus Eusebius Jakobsen. Frederik Moltke gick själv, likt sina bröder, på Herlufsholm.

Nästan 500 personer i kyrkan

Emeritus Helle Rejnhold, vän till Moltke-familjen, höll i begravningen. Rejnhold har både döpt och konfirmerat Frederik Moltke, samt vigt den nu döde grevens föräldrar.

– Jag har alltid haft en speciell anknytning till familjen. Det är en otroligt härlig familj. De är mycket mänskliga, vilket också syntes – det var nästan 500 personer i kyrkan, säger Helle Rejnhold till Ekstrabladet.

Efter begravningen hölls en minnesstund på Turebyholms slott där även kronprinsparet valde att delta.

Kronprinsessan Mary var på grevens begravning på lördagen. Arkivbild.
Foto: SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS SPLASH NEWS

”Vi är i stor sorg”

Frederik Moltke var greve över Danmarks största gods Bregentved. Skidolyckan kom som en stor chock för hans nära och kära.

– Vi är naturligtvis alla väldigt påverkade av det som har skett, vi är i stor sorg, säger godsförvaltaren Anders Dolmer till tidningen.

Den unge greven var jordbruksekonom och bosatt i London. Där arbetade han för det brittiska företaget Vescor som utvecklar lantbruksprodukter. Planen var att Frederik Moltke någon gång i framtiden skulle ta över familjens verksamhet. 

– Han hade nog att göra med sitt arbete i London, men tanken var att han en dag skulle komma hem och ta över, säger Anders Dolmer.

Godset Bregentved ligger på Sydsjälland och är 6519 hektar stort. Värdet är satt till runt 1,2 miljarder svenska kronor och gården produceras runt 120 000 slaktgrisar varje år.

Bregentved har traditioner som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan 1319 omtalades godset för första gången. 1746 skänkte Fredrik V av Danmark Bregentved till sin statsminister och närmaste rådgivare, Adam Gottlob Moltke – och sedan dess har godset varit i familjens ägo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!