Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprinsessan Marys rörande tal till maken

Kronprins Frederik firade sin 50-årsdag på lördagen. Foto: ROYALPORTRAITS EUROPE/ BERNARD RUEBSAMEN / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Mary höll ett kärleksfullt tal till kronprinsen. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK BB
Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel var på plats för att fira den danska kronprinsen. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK BB
I sitt tal skämtade kronprinsessan Mary bland annat om kronprinsens kärlek till materialet lycra. Foto: PETER GROSEN / ALL OVER PRESS DENMARK SH

Kronprins Frederik firades storslaget på sin 50-årsdag.

Under lördagskvällens festligheter höll kronprinsessan Mary ett tal till sin make – ett tal som både innehöll en stor dos ironi, men också mycket kärlek.

– Det kräver mod att hitta sig själv. Det har du gjort och det fortsätter du att göra, sade kronprinsessan i sitt tal.

Med tårar i ögonen tog kronprins Frederik emot folkets jubel på sin 50-årsdag vid lördagens firande. Dagen avslutades med ett storslaget firande på Christianborgs slott i Köpenhamn, med drottning Margrethe som värd. På arrangemanget var särskilt inbjudna gäster välkomna, så som det svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria med sin make Daniel.

Kronprinsessan Mary närvarade naturligtvis också vid firandet av sin 50-årige make. Under kvällen höll hon ett tal tillägnat kronprinsen, som innehöll en mängd av kärleksfulla pikar – bland annat om kronprins Frederiks tjusning för materialet lycra.

– För dem som inte känner till begreppet ”Mamil” kan jag berätta att det är ett engelskt uttryck, som finns registrerat i Oxford English Dictionary. Det är en växande subkultur som består av medelålders män i lycra, som cyklar på dyra tävlingscyklar och bär professionella kroppsnära tröjor och shorts, sa kronprinsessan i sitt tal enligt Ekstrabladet.

 

LÄS MER: Här anländer Victoria till Frederiks galamiddag

 

”Helt ärligt, det går inte”

Därefter fortsatte kronprinsessan Mary berätta om sin makes relation till det elastiska materialet.

– Det finns delade meningar om huruvida lycra och män i åldern 40 plus är en bra kombination. Och nu rör vi oss vid plus 50? Men älskling, du bär upp lycran bra, sade hon och fortsatte:

– Jag har dock lite svårt för kombinationen av lycra, hjälm och rullskidor. Och när du och dina lagkamrater skulle till ert första Vasalopp och valde att genomföra det i vit lycra... helt ärligt, det går inte.

Kronprins Frederik har tävlat i Vasaloppet flera gånger. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Talade från hjärtat

Talet innehöll även mer seriösa partier, där Mary talade öppenhjärtigt om sin kärlek till kronprinsen.

– Du är en mångsidig person – komplex men ändå okomplicerad. Du är ständigt i rörelse, på samma gång som du står fast. För under allt det föränderliga är du någon som känner dig själv. Du är dig själv. Där finns kärnan, som binder samman allt det andra.

– Det kräver mod att hitta sig själv. Det har du gjort och det fortsätter du att göra. Du har gått din egen väg från det att du var liten, även om ditt liv på många sätt redan var förutbestämt. Och trots att du har mött motstånd på vägen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!