Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Marys resa till USA ett fiasko

Kronprinsessan Mary har en intensiv resmånad under mars. Hon har varit i USA och nu är hon i Etiopien. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Marys besök i USA får hård kritik. Foto: Danska kungahuset

Kronprinsessan Mary åkte till USA för att marknadsföra Danmark. 

Men inga lokala medier uppmärksammande hennes besök. 

– Amerikanerna är mest intresserade av sig själv, så vilket värde finns det i att Mary åkte dit? Uppenbart inget alls, säger PR-experten Anna Thygesen.

I mitten av mars reste kronprinsessan Mary till Texas i USA. Syftet med resan var att skapa intresse för Danmark och för danska företag. 

Men resan till Austin och Houston blev ett fiasko, menar många. Det visar sig nu att inga amerikanska medier uppmärksammade kronprinsessans besök. Den enda engelskspråkiga tidningen som skrev om resan till USA var den australiska veckotidningen New Idea. 

– Kungahuset vill gärna ge oss uppfattningen att det är enormt bra för Danmark när kronprinsessan gör en sån här resa. Men det är ju bara att erkänna att det inte ger något, säger PR-experten Anna Thygesen till Se og Hør

 

Kronprinsessan Marys besök i USA blev ingen succé enligt PR-experten. Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Bara danska journalister

Enligt uppgifter till tidningen var kronprinsessan Mary nästan uteslutande omgiven av danska journalister och även generellt var det mest danskar. Bland annat träffade hon popbandet Alphabeat. Något som Anna Thygesen reagerar på. 

– Man behöver ju inte resa hela vägen till Texas för att träffa Alphabeat, de kommer från Silkeborg!

Men inte alla är fullt så kritiska till kronprinsessan Marys resa. Enligt Kresten Schultz-Jørgensen som är lektor i strategisk kommunikation sker det mycket bakom kulisserna under ett besök utomlands. 

– Det är klart att det inte är bra om det inte finns någon mediabevakning. Men om kronprinsessan har prioriterat arbetet med relationer kan det ändå vara lyckat. Ofta skapar medlemmar av kungahuset en så pass god stämning att miljardavtal kan komma att skrivas på. Att ha en kunglighet närvarande känns lite som vip-behandling, säger han till Se og Hør

 

Kronprinsessan Mary är ute på ny resa nu, den här gången reser hon runt i Etiopien tillsammans med utvecklingsminister Ulla Tørnæs.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ute på ny resa

Kronprinsessan är just nu i väg på en ny resa. Den här gången är hon i Etiopien tillsammans med danska utvecklingsministern Ulla Tørnæs. 

Där är uppmärksamheten desto större. Danska medier har rapporterats om hur Mary tas emot som en drottning (det är väl bara att vänja sig) vart hon än åker i landet. 

Under torsdagen flög kronprinsessan och resten av den danska delegationen norrut från huvudstaden Addis Abeba. Enligt Billedbladet hade flera hundra människor samlats på flygplatsen i staden Shire för att ta emot Mary. 

En av schemapunkterna under torsdagen var att träffa flyktingar från Eritrea. Enligt Billedbladet talade Mary länge med unga flickor och vilka förhållanden levt i och deras nuvarande tillvaro i flyktinglägren. 

– Etiopien är ett land i förändring. Den nya etiopiska regeringen har lanserat ambitiösa reformer, som bland innebär ett starkare fokus på flickor och kvinnors ställning i landet, säger Ulla Tørnæs till BT

https://www.instagram.com/p/Bu5v8XGALQM/