Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Marys oro – så slår krisen mot kvinnor

Det här är kronprinsessan Mary.
Kronprinsessan Mary är väldigt engagerad i kvinnofrågor.Foto: HANNE JUUL / MEGA/IBL
Här packas väskor som kronprinsessan via Mary Fonden skänker till barn som kommer till skyddade boenden.Foto: Maryfonden

Coronapandemin har lagt nästan alla de kungliga uppgifterna på is. 

Men danska kronprinsessan Mary fortsätter sitt enträgna arbete för kvinnor och flickors rättigheter. 

Hon känner en djup oro för hur krisen påverkar kvinnor världen över. 

Normalt brukar kronprinsessan Marys schema vara fullspäckat vid den här tiden på året. Under maj månad förra året hann hon med att tala på flera konferenser, överräcka stipendier, diskutera hållbart mode och åka på statsbesök till Sydkorea. 

Men i år är schemat tomt. Och allt beror naturligtvis på corona-krisen som har lamslagit hela världen. 

Kronprinsessan Mary får, precis som många andra, arbeta hemifrån och både hon och hennes man kronprins Frederik har delat med sig av flera bilder på hur de suttit framför datorn hemma på kammaren och därifrån deltagit i digitala möten. 

Men under torsdagen fick kronprinsessan faktiskt besök. 

”I dag träffade jag utvecklingsminister Rasmus Prehn. Som ni kan se höll vi avståndet till varandra”, skriver kronprinsessan Mary på Instagram

På bilden kan man se hur de två mötesdeltagarna sitter långt ifrån varandra och på bordet står en flaska handsprit redo. 

https://www.instagram.com/p/CALAlqXAqSX/?utm_source=ig_embed?hidecaption=true

”Hade kunnat fortsätta hur länge som helst”

Mötets syfte var att diskutera de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna av covid 19-krisen för flickor och kvinnor. 

”Det handlar om utbildning, våld, mödradödlighet, barnäktenskap, oönskade graviditeter...jag hade kunnat fortsätta hur länge som helst”, skriver kronprinsessan. 

Mary lägger mycket tid på att arbeta för kvinnor och barns rättigheter och trygghet. Hon har också skapat Mary Fonden som arbetar mot utanförskap. 

Nu är kronprinsessan Mary bekymrad för hur corona-krisen påverkar kvinnor och flickor världen över. 

”Vi talade om våran gemensamma oro för att vi nu riskerar att förlora de framsteg för flickor och kvinnor som vi har gjort den senaste tiden. Och även om hur viktigt det är att ha fokus på hur pandemin specifikt drabbar flickor och kvinnor och hur vi ser till att kunna agera mot det”. 

Under coronakrisens inledning kom rapporter om att våld i hemmet ökade markant och flera nya platser upprättades på skyddade boenden dit kvinnor kan ta med sig sina barn. Kronprinsessan agerade snabbt och såg via Mary Fonden till att alla barn som kom till de skyddade boendena fick en gåva av henne, en ryggsäck fylld med olika saker som toalettartiklar, böcker, ett gosedjur och en speciell hälsning från Mary själv. 

– Med ryggsäckarna vill vi visa barnen att de är omhändertagna och att de aldrig har någon skuld i våldet och att våldet aldrig kan rättfärdigas, sa Mary.

TV: Vem är vem i det danska kungahuset?

Här är medlemmarna i kungafamiljen.