Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Marys vassa krav på föräldrar

Så funkar det danska kungahuset.
Marys kamp mot mobbning är utmärkande för hennes person. Nu uppmanar hon alla föräldrar att ta kampen.Foto: HANNE JUUL / MEGA/IBL

En av de saker som danska kronprinsessan Mary brinner som starkast för är kampen mot mobbning.

Ämnet kom plågsamt nära när hennes egna barns skola hamnade i blåsväder efter anklagelser om utbredd mobbning. I ett välgörenhetslopp för att stoppa trakasserier mot barn kom kronprinsessan med en uppmaning till alla föräldrar.

– Det är vi vuxna som måste visa barnen vägen.

Kronprinsessans engagemang är ett utmärkande drag kring hennes person. Hon stöttar flera stiftelser och organisationer som jobbar för att stärka barns rättigheter och missar aldrig ett tillfälle att sprida sitt budskap i strålkastarljuset kring kungahuset.

Under lördagen deltog kronprinsessan i loppet: ”Fritt från mobbning barnstafetten” som hölls i Fælledparken i Köpenhamn.

Mary startade antimobbningsprogram

Initiativet till loppet, som hölls för tolfte året, kom direkt från Mary.

Runt hela evenemanget fanns banderoller och budskap om mod, tolerans för andra och respekt, skriver tidningen BT.

Stafettens syfte är att uppmärksamma mobbning och kronprinsessan sprang tillsammans med tusentals barn.

Mary i samband med att tvillingarna Vincent och Josephine började på Tranegårdsskolan i Hellerup 2017.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

I januari i år avslöjade danska medier att skolan som kronprinsessan Mary och kronprins Frederiks tvillingar, Vincent och Josephine, går på hade problem med våldsamma handlingar.

Mary ville på lördagen inte närmare kommentera vad som har hänt på skolan sedan dess utan hänvisade till ledningen för skolan.

Kronprinsessan Mary: ”Var en förebild”

Projektet ”Fritt från mobbning” är ett förebyggande antimobbningsprogram som riktar sig till barn upp till nio år och drivs i skolor över hela Danmark.

Men kronprinsessan påpekar att det inte bara är skolans uppgift att stoppa mobbning. I samband med barnstafetten på lördagen riktade hon sig till alla föräldrar med en uppmaning.

– Det är viktigt att tala med sina barn om mobbning. Vi föräldrar är avgörande att kunna stoppa det. Det handlar om visa barnen vägen. Att vara tolerant, visa respekt och vara en förebild för barnen, sade hon.

Uppdatera dig på de senaste nyhetshändelserna.