Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTENFoto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
 Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURESFoto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
 Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Kronprinsessan Mary blir historisk vid gala

Publicerad

Kronprinsessan Mary blir historisk.

När hon räcker över ett hederspris vid Danish Rainbow Awards blir hon den första danska kungligheten att göra så.

– Det är tydligt att det betyder mycket för folk i den här miljön, säger Niels Holm, som är vice ordförande för Rain Business Denmark, till BT.

Det är vid Danish Rainbow Awards som den danska kronprinsessan Mary ska överlåta hederspris till personer inom LBGT-miljön (homosexuella, bisexuella och transsexuella, reds anm.) den 25 april.

Kronprinsessan har vid tidigare tillfälle tydligt tagit ställning. Så sent som i maj 2016 på "International Day against Homophobia, Transphobia och Biphobia" uppmanade hon folk att stå samman mot ”diskriminering av bakgrund av sexuell läggning eller könsidentitet”. 

– Det är ett godkännande att kronprinsessan deltar. Det är tydligt att det betyder mycket för folk i miljön, att de får ett erkännande från det officiella Danmark, säger Niels Holm till den danska tidningen BT

LÄS MER: Efter svåra sorgen – här är drottningens nya liv 

Kronprinsessan Mary och kronprins Fredrik.Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Mary blir historisk

Och nu ska kronprinsessan Mary alltså göra det ingen annan dansk kunglighet gjort. Hon ska besöka Danish Rainbw Awards. Tidigare år har tunga politiker gästat galan – som den danska jämställdhetsministern Karen Ellemann (V). Men aldrig någon kunglighet.

I år deltar kronprinsessan Mary Danish Rainbow Awards den 25 april. Där ska hon överlämna hederspris till personer inom LBGT-miljön. 

Niels Holm jublar:

– Det är första gången som kungahuset deltar vid Danish Rainbow Awards, och det är samtidigt första gången en kunglig person deltar vid ett sånt här slags arrangemang, säger han till BT. 

LÄS MER: Kronprinsessan Mary utnyttjad i fräck bluff 

I år deltar kronprinsessan Mary Danish Rainbow Awards den 25 april. Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Fyller tio år

Och när galan sprakar i gång i Cirkusbygningen i Köpenhamn i år firar dessutom Danish Rainbow Awards 10-årsjubileum.

På sin hemsida skriver Rainbow Business Denmark om sin ambition:

"Det ska vara ett arrangemang för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det ska också vara ett arrangemang för såväl unga som äldre. Och det ska vara ett arrangemang som erkänner det arbete som görs i LGBT-miljön i hela Danmark".

Det danska hovet har inte velat ge en kommentar om kronprinsessan Marys deltagande i Danish Rainbow Awards. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag