Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsens privata kärleksnamn till Mary

Den danska kronprinsessan Mary är ett modefreak. Det syns på hennes vackra klänningar.
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har en kärleksfull relation.
Foto: STELLA PICTURES
Kronprinsparet hemma på Amalienborg.
Foto: STELLA PICTURES
Drottning Margrethe hyllar paret.
Foto: SHUTTERSTOCK

Kronprins Frederik har ett kärleksfullt smeknamn för sin hustru Mary – som han använder när de inte har allmänhetens blickar på sig.

Men det privata namnet avslöjades först av en australiensk journalist, skriver Billedbladet

Utåt sett är det danska kronprinsparet väldigt officiella. Det är sällan man ser några kärleksyttringar mellan dem offentligt. 

Men hemma på Amalienborg är kronprins Frederik och kronprinsessan Mary som vilket annat par som helst. Nästan i alla fall. 

Billedbladet skriver nämligen att Frederik har ett sött kärleksnamn för sin hustru. 

När de är ensamma och kan släppa på titlarna kallar han henne för ”Maz”. Något som har bekräftats i en intervju med kronprinsparet 2013, gjord av en australiensk journalist.

Drottningens hyllning till Mary

Kronprinsparet har numera en väldigt bra relation till drottningen av Danmark. Nyligen släpptes Thomas Larsens bok ”Monark og menneske”, inför att drottning Margrethe firar 50 år som Danmarks styrande monark. Och i boken har ingen mindre än drottningen själv skrivit sista kapitlet.  

Där avslöjar hon vad hon egentligen tycker om Mary och Frederik, och gör det tydligt att hon känner sig trygg med vilka hon kommer att lämna över tronen till.

– Frederik har vuxit in i sin roll, han gör det väldigt bra, och han har ett utmärkt stöd i sin fru, skriver hon i boken enligt BT.

Margrethe säger till och med att hon ser likheter mellan sin egen mamma, drottning Ingrid, och Mary.

”Fick aldrig träffa Mary”

Drottning Ingrid från Sverige dog vid 90 års ålder år 2000 – nästan precis samtidigt som kronprins Frederik träffade Mary för första gången. Därför hann Mary och Ingrid tyvärr aldrig träffas.

– Min mor fick aldrig träffa Mary men hon skulle ha uppskattat henne mycket och hon skulle ha insett hennes förmågor. Hon gör samma saker som min mor gjorde. Hon har fått en livsuppgift och hon kommer att ta sig an den så gott hon överhuvudtaget förmår, skriver Margrethe i boken enligt BT.

SE FLER NYHETER: Prinsessan Athenas nya liv i Paris

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!