Drottning Margrethes kommentarer om klimatfrågan har flera gånger väckt uppmärksamhet.
I en intervju med danska tidningen Politiken i samband med sin 80-årsdag sa drottningen rakt ut att hon inte var så säker på att klimatförändringarna var skapade av oss människor.
– Jamen, det är klart att vi människor spelar en roll i klimatförändringarna, det har jag inga tvivel om. Men om de är skapade direkt av oss människor, det är jag inte särskilt övertygad om.
När Kvällsposten intervjuade drottning Margrethe 2019 tyckte hon att debatten var panikartad och att man faktiskt inte kan köra skottkärra mellan Ystad och Haparanda.
Men när kronprins Frederik nyligen invigningstalade vid den digitala konferensen ”The 2030 Countdown” visade det sig tydligt att man inom den danska kungafamiljen inte är helt överens om allt.
Kronprinsen mindes i sitt tal tillbaka till hur det var för 13 år sedan då han blev ambassadör för projektet ”State of Green”.
– På den tiden var det inte helt klarlagt att klimatförändringarna var och är skapta av människan. Men det är det lyckligtvis i dag, sa kronprinsen enligt tidningen Her & Nu.

”En massiv global utmaning”
Nu är det många danskar som undrar om det var en pik till sin mamma, drottning Margrethe.
Hursomhelst var kronprinsen tydlig med att poängtera allvaret i frågan.
– Alla har insett behovet av en kursändring. Vi står inför en massiv global utmaning.
Kronprinsen kommer ta över som regent efter sin mor. Då är det många som tror att såna här frågor kommer hamna högre på kungahusets dagordning.
– Han är en annan person och tillhör en annan generation än sin mor, därför måste han naturligtvis fylla regentrollen på sitt eget vis när den tiden kommer, säger Michael Bregnsbo som är historiker vid Syddanskt universitet.
Men frågan är hur långt en kunglighet får gå när det gäller såna här saker. Klimatfrågan är politiskt laddad och det är sagt att man som regent ska gå varsamt fram och inte ge uttryck för sin politiska inställning.

Hur långt får man gå?
Efter drottning Margrethes uttalanden om klimatkrisen har flera danska experter uttryckt att hon rört sig i en gråzon.
– Det är precis på gränsen till det vad som är känsligt politiskt. Men hon är försiktig och formulerar sig på ett snusförnuftigt sätt, säger kungahusexperten och historikern Sebastian Olden-Jørgensen till BT.
Även den blivande drottningen kronprinsessan Mary har kritiserats för att vara alltför politisk i sina åtaganden.
– Hon flörtar med modern identitetspolitik. Kungahuset har traditionellt varit tillbakadraget i poltitiska frågor, man kan inte säga att medlemmarna varit helt utanför debatten men det har varit en viss försiktighet, säger Sebastian Olden-Jørgensen.
Det finns vissa risker med det stora engagemanget.
– Om man uppfattar kungahusets roll som de som binder samhället samman över politiska och ideologiska skillnader, så är det ett problem med det, säger han.