Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsens jaktdag – för första gången med kvinnor

Kronprinsens jaktdag – för första gången med kvinnor.
Kronprins Frederik efter en jakt vid Gribskov i november 2019. Inga kvinnor deltog i jakten. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Under många år var det prins Henrik som ansvarade för de kungliga jakterna. Då var det mer pompa och ståt. Foto: IBL BILDBYRÅ
Politikern Rosa Lund, Enhedslisten, kritiserade kronprinsparet för att inte bjuda in kvinnor till jakten. Foto: Pressbild
När prins Henrik regerade i skogen tog han ofta med sig sina goda vänner från näringslivet. Foto: DAN MARIEGAARD / ALL OVER PRESS
Det här till att drottningen närvarar vid jakten, i alla fall när resultatet av jakten ska visas upp framför Fredensborgs slott. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

När kronprins Frederik bjudit in på jakt har bara män varit inbjudna. 

Det har väckt ilska.

– Det bevisar ännu en gång att kungahuset är föråldrad institution, sa politikern Rosa Lund när frågan var aktuell i höstas. 

Nu verkar kronprinsen ha lyssnat på kritiken. 

De danska kungliga jakterna är väldigt traditionsrika och det är enormt prestigefullt att få vara med. Tidigare var det prins Henrik som höll i arrangemangen men efter hans död tog äldsta sonen kronprins Frederik över. 

Prins Henrik bjöd in sina vänner, näringslivstoppar som Peter Zobel och Christian Kjær, och kronprins Frederik har fortsatt i sin fars anda. Under den här säsongens första jakt var bland annat Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaards make Claus Thinggaard med. 

– Det är bara de absolut rikaste som får vara med och leka. Och det tjänar alla på eftersom kungahuset betyder mycket för de som sitter på pengarna i Danmark, säger kungahusexperten Søren Jakobsen. 

Men efter kronprinsens jaktinbjudningar i höstas noterades en sak av tidningen Se og Hør. Bland de inbjudna var det noll kvinnor. Bara män fick vara med. 

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary brukar normalt vara väldigt noga med jämställdhet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Över 19 000 kvinnor har jägarexamen

Av de 227 639 i Danmark med jägarexamen är 19 392 kvinnor. Men ingen fick alltså plats bredvid kronprins Frederik. 

– Jag hade förväntat mig mer av kronprinsparet, sa en besviken Rosa Lund då till Se og Hør

Hon sitter i den danska riksdagen för Enhedslisten och kallar bristen på kvinnor under kronprinsens jaktdagar för ”underlig”. 

– Framförallt eftersom de titt som tätt uttalar sig om att det är viktigt med jämställdhet. Då kan man ju förvänta sig att också arbetar aktivt för det. Men jag är kanske naiv. 

Nu verkar det dock som om kronprins Frederik har lyssnat på kritiken. Nyligen bjöd han in till jakt igen och då var för första gången kvinnor inbjudna. Lundbeckfondens vd, Lene Skole, styrelsemedlemmen i DSV, Birgit W. Nørgaard, var med på jakten. 

Det är något som gläder kungahusexperten Søren Jakobsen. 

– Jag tror det är skönt att vi nu slipper lite av den machokultur som säkert infann sig under jaktdagarna förr i tiden. 

Han tror att Se og Hörs uppmärksammade artikel om bristen på kvinnor varit bidragande till trendbrottet. 

– Den måste träffat en öm punkt. Jämställdhet är en av kronprinsessans kärnfrågor och då kunde de inte ha det här på samvetet. 

TV: Vad kan du om kronprinsessan Mary? 

Det här är kronprinsessan Mary.