Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsens glädjebesked – frisk efter ryggoperationen

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Foto: RITZAU
Kronprins Frederik var full av entusiasm under sitt tal Foto: Det danska kongehus
Kronprins Frederik är en friskus och har åkt Vasaloppet ett flertal gånger. Foto: ALEXANDER DONKA

Smärtan är över för det danska kungahusets friskus nummer ett. 

Kronprins Frederiks ryggoperation gick bra och nu har han kunnat återvända till sina officiella uppdrag. 

I början av september genomgick kronprins Frederik en diskbråcksoperation. Ingreppet gick bra och Hovet uppgav på sin hemsida att operationen förlöpte som den skulle och att kronprins Frederik efter omständigheterna mådde bra. 

Efter en natt på sjukhus kunde han återvända hem till Fredrik VII:s palats på Amalienborg i Köpenhamn. 

 

Kronprinsen opererades på Rigshospitalet i Köpenhamn. Foto: OLE BO JENSEN

 

Enorma smärtor

Efter operationen följde ett par veckors sjukskrivning men nu är kronprinsen i full gång igen. Under veckan gjorde han sitt andra officiella framträdande då han deltog i Dansk Industris toppmöte i Köpenhamn. 

Inför tusen industrihöjdare från hela världen höll han enligt Billedbladet ett bejublat tal och på en film som publicerats ser han ut att vara på riktigt gott humör. Och det är kanske inte så konstigt. 

Diskbråck innebär att en disk som ligger mellan ryggradens kotor brustit och buktar in mot ryggradskanalen. Enorma smärtor kan uppstå om disken trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna. Ibland går smärtan över av sig själv, men i kronprinsens fall blev det alltså nödvändigt med en operation och nu verkar smärtorna vara historia. 

https://www.instagram.com/p/Bn29joMA7uT/?hl=sv&taken-by=detdanskekongehus

 

Hälsofreak

För en så hurtig kronprins som Frederik har smärtorna varit ett stort problem. I en kungafamilj där modern drottning Margrethe omtalas som storrökare och den i februari avlidne pappa Henrik som mat- och vinälskare, har kronprinsen Frederik alltid framstått som något av ett hälsofreak.

Han har avverkat den svenska klassikern och åkt Vasaloppet tillsammans med brittiska Pippa Middleton, genomfört en Iron man och när kronprinsen fyllde 50 i maj firade han detta med ett ”Royal run”, en löpartävling som gick genom fem danska städer.

Totalt deltog drygt 70 500 personer i ”Royal Run”, som blev tjuvstarten på det veckolånga födelsedagsfirandet. I samtliga städer fanns möjlighet att springa en engelsk mile på 1 609 meter tillsammans med prinsen eller ta en tiokilometersbana.

Kronprins Frederik under ”Royal Run” i maj. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nästa stopp: Australien

I efterhand har Frederik haft svårt att förstå att det hela verkligen hänt och har berättat att han var tvungen att nypa sig i armen för att tro på det.

– Att kunna fira min födelsedag genom att löpa med danskarna i hela landet var en dröm för mig – en dröm som blev till verklighet, säger den danske kronprinsen till Danmarks Idrottsförbunds magasin Idrætsliv. 

Nu när han är frisk finns det ingen risk att kronprins Frederik saktar ner i livet. Redan i oktober bär det i väg på långresa då han ska följa det danska laget i årets "Invictus Games" i Australien. "Invictus Games" är en internationell idrottstävling för krigsveteraner.