Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsen spelade boll med flyktingbarn

Både tjejer och killar deltog i fotbollsmatchen med kronprins Frederik i flyktinglägret i Jordanien.Foto: Ulrik Jantzen / Red Barnet
Kronprins Frederik är gärna bollförande. Här jagas han av Red Barnets generalsekreterare, Johanne Schmidt-Nielsen.Foto: Ulrik Jantzen / Red Barnet
Det finns folk hemma i Danmark som klagar över att Frederik utsätter sig för så många fysiska påfrestningar – och faror.Foto: Ulrik Jantzen / Red Barnet

Vad gör Danmarks sportige kronprins Frederik för att skapa kontakt med syriska flyktingbarn i ett läger? Han spelar förstås fotboll med dem.

– Det är viktigt att hjälpa och lyfta barn ur trauman, sa han efteråt.

Kronprins Frederik besökte i veckan världens största läger för flyktingar från kriget i Syrien. Lägret heter Zaatari och ligger i Jordanien. Där bor 76 000 personer.

Besöket skedde som ett led i 75-årsjubileet för danska Red Barnet – som ju i Sverige heter Rädda Barnen. Kronprinsen är organisationens högste beskyddare i Danmark.

Organisationen som startade med att hjälpa svältande barn i efterdyningarna till andra världskriget arbetar fortfarande med samma inriktning.

Byggde lego med barnen

I flyktinglägret Zaatari började besökarna med att bygga lego med de mindre barnen före fotbollsmatchen med de något äldre.

Kronprinsen som själv är pappa till fyra barn känner ett starkt engagemang för organisationen.

– I dag har jag lärt mig att man mitt i mörkret kan skapa ljus i överförd bemärkelse för barn och unga, sa kronprins Frederik efter matchen.

Lyfter barn ur trauman

– Det gör nytta att vara här. Det är viktigt att hjälpa och lyfta barn ur trauman. Där går Red Barnet än en gång i främsta linjen. Det är fantastiskt.

Genom fotbollsprojektet i Zaatyari ska de unga lära sig hantera sina vardagsproblem genom träning och diskussioner.

Avsikten är att ge de unga verktygen till att lösa konflikter, hantera svåra känslor och utveckla sitt självförtroende.

Lär sig hantera konflikter

– Man kan använda fotbollen för att tala om hur man undgår eller hanterar konflikter och lär sig agera tillsammans, sa Danmarks utvecklingsminister Rasmus Prehn, som också var med vid besöket.

– Det gör stor skillnad att arbeta med mental hälsa och att börja tidigt med barnen. De blir vetgiriga, reflekterande och får tillbaka livsglädjen. Det är mycket imponerande.

Besöket i Zaatari genomfördes i onsdags men offentliggjordes först när kronprinsen hunnit tillbaka hem till Danmark.