Kronprins Frederik ord om familjebråket: "Riktigt ledsen" Foto: TORBJÖRN SELANDER / EXPRESSEN TORBJÖRN SELANDERKronprins Frederik ord om familjebråket: "Riktigt ledsen" Foto: TORBJÖRN SELANDER / EXPRESSEN TORBJÖRN SELANDER
Kronprins Frederik ord om familjebråket: "Riktigt ledsen" Foto: TORBJÖRN SELANDER / EXPRESSEN TORBJÖRN SELANDER
Prins Henrik vägrar begravas bredvid sin fru – för att han inte får en kungatitel. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURESPrins Henrik vägrar begravas bredvid sin fru – för att han inte får en kungatitel. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Prins Henrik vägrar begravas bredvid sin fru – för att han inte får en kungatitel.  Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Drottning Margrethe, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Foto: TOMAS LEPRINCEDrottning Margrethe, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Foto: TOMAS LEPRINCE
Drottning Margrethe, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.  Foto: TOMAS LEPRINCE
Prins Henrik kräver att få en kungatitel. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTENPrins Henrik kräver att få en kungatitel. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Prins Henrik kräver att få en kungatitel.  Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Kronprins Frederiks ord i infekterade familjebråket

Publicerad

Prins Henrik kontroversiella uttalande har väckt många kritiker i Danmark.

Nu sluter sig sonen kronprins Frederik till den skaran.

– Jag är riktigt ledsen över min fars beslut. På riktigt många områden, säger han till danska medier.

Prins Henrik kontroversiella uttalande har väckt många kritiker i Danmark.

Nu sluter sig sonen prins Frederik till den skaran.

– Jag är riktigt ledsen över min fars beslut. På riktigt många områden, säger han till danska medier.

Prins Henriks beslut att inte bergavas bredvid sin hustru i Roskilde har fått stor uppmärksamhet i Danmark. 

Det är inte någon hemlighet att prinsen är missnöjd över sin prinstitel. Både han och det danska hovet har bekräftat att det är bakgrunden till det infekterade bråket. 

Titelbråk

Sedan uttalandet har det stormat kring prins Henrik och han valde i förra veckan att fly till slottet Chateau de Cayx i Frankrike. Därifrån har han uttryck sin ilska mot sin fru.  

– Det är hon som gör mig till narr. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravd i Roskilde, sa han till Se och hör.  

Den senaste tiden har prins Henrik uttalat sig frekvent i danska medier, oftast hätska utspel.

Sonen: "Är ledsen"

Nu har även drottning Margrethe och prins Henriks gemensamma son kronprins Frederik uttalat sig i frågan. Under torsdagen deltog han vid ett arrangemang i Aarhus.

– Jag har ingenting mer att säga än att jag är riktigt ledsen över min fars beslut. På riktigt många områden. Mer kan jag inte säga om det här just nu, säger han enligt danska medier. 

Efter det infekterade bråket i kungafamiljen börjades det i Danmark spekuleras om drottning Margrethe och prins Henrik skulle ta ut skilsmässa.

Det slogs tillbaka av prinsen själv som i en intervju med Billed-Bladet förklarade att hans starka känslor för sin fru var kvar.

– Nej, vi älskar varandra, sa prinsen. 

"Jag bryr mig inte"

Men han står fast vid sitt beslut att inte begravas bredvid sin fru, såvida inte det danska kungahuset ger honom den kungatitel han suktar efter. 

Det är dock enligt danska uppgifter inte troligt. Drottning Margrethe är statschef och regent. Hon måste därför ha högst titel.

Eftersom titeln kung, enligt den danska monarkin, är överordnad drottningens titel är det sannolikt att prinsen får nöja sig med att vara just prins.

– Det är min fru och inte jag som kan göra något åt det beslutet. Om hon vill begravas tillsammans med mig får hon ge mig en kungatitel. Färdig. Jag bryr mig inte, har prinsen sagt till Se och Hör.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag