Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprins Frederiks kritik mot föräldrarna

Ska bli kung. En dag är det kronprins Frederik som tar över kronan i Danmark. Av en hovexpert pekas kronprinsessan Mary ut som hans bästa kort. "Hon har visat från start att hon är perfekt för sin roll".
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Prins Joachim trivs bättre med de offentliga uppdragen, men skulle för den sakens skull inte per automatik bli en bättre kung, anser hovexperterna.
Foto: WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK / WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Det är kronprins Frederik som en dag ska bli kung i Danmark men uppdraget passar egentligen lillebror prins Joachim bäst.

Det avslöjar Frederik själv i den nya boken "Under bjælken" och han är kritisk till hur föräldrarna, drottning Margrethe och prins Henrik, behandlade honom under uppväxten. 

– De var liksom ängsliga, tvekande. Det ledde till att jag blev extra försiktig och kanske lite obekväm, säger han i boken. 

Det skiljer bara tretton månader mellan bröderna Frederik och Joachim men det är desto större skillnad i hur de hanterar sina kungliga sysslor, konstaterar BT i en stor artikel.

Joachim har som prins levt i skymundan av sin storebror kronprinsen med tanke på sin plats i tronföljden. Ändå har han tagit sina kungliga plikter på allvar och till synes med glädje, rapporterar tidningen.

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.
Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot Frederiks framträdanden

Annat har det varit med Frederik som genom sitt vuxna liv från och till bedömts som något av en motvillig blivande regent. Till skillnad från sin lillebrors naturliga aura vid offentliga framträdanden har Frederik ofta kritiserats för att vara osäker och förlägen.

Kritiken bemötte han själv i nyutkomna boken "Under bjælken" av Jens Andersen, där medgav han att livet som kunglig ligger mer naturligt för Joachim.

Kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen håller med kronprinsen.

– Det faller lättare in för Joachim att framträda i offentligheten. Det har varit några tillfällen där man har märkt att kronprins Frederik känt ett slags obehag, inte ovilja.

– Jag tror att kronprisen gärna blir kung, men det passar bara inte hans personlighet, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen till tidningen BT.

Frederiks kritik mot föräldrarna

I boken berättar Frederik vidare att han tycker att föräldrarna, drottning Margrethe och prins Henrik, inte förberedde honom nog på framtiden under uppväxten på slottet.

– De var liksom ängsliga, tvekande. Det ledde till att jag blev extra försiktig och kanske lite obekväm, det fick jag tillbaka i pressen sen när man tyckte att jag uppförde mig märkligt, säger han i "Under bjælken".

Drottning Margrethe och prins Henrik.
Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK

Kronprinsessan Mary – "Frederiks bästa kort"

Men trots att Joachim framstår som mer naturlig i kungarollen betyder det inte att han per automatik blir en bättre kung. Sebastian Olden-Jørgensen förklarar att han de offentliga framträdandena bara en är en del i uppdraget.

Författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen säger till BT att Frederik sannolikt har tiden framför sig.

Men han framhäver även kronprinsessan Marys roll för Frederik.

– Hon är hans bästa kort. Han har mycket naturlig empati och har visat från start att hon är perfekt i sin roll. Kronprinsessan har en fantastisk förmåga att möta alla i ögonhöjd, både små barn och äldre människor, och hon gör det på ett helt naturligt vis, säger Søren Jakobsen till BT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!