Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprins Frederik viker sig för kritiken

Det här är det danska kungahuset.
Kronprinsfamiljen på ”sin” skidort, schweiziska Verbier. Frederik, barnen Christian, 14, Isabella, 12, och nioåriga tvillingarna Vincent och Josephine, med mamma Mary.
Foto: ELIOTPRESS / ELIOTPRESS TT NYHETSBYRÅN
Alla barnen går tre månader på Lemania-Verbier International School i Verbier.
Foto: GLORIES FRANCOIS/ABACA / STELLA PICTURES

Danmarks kronprins har fått hård kritik sedan det kommit ut att familjen i åratal tjänat stora pengar på att hyra ut sin skidstuga i schweiziska Verbier.

– Det har aldrig varit meningen att kronprinsens bidrag ska gå till att köpa bostad utomlands, säger kungahusexperten Søren Jacobsen till tidningen BT.
Nu svarar kungahuset att stugan har tagits bort från marknaden.

Hela kronprinsfamiljen tillbringar vintern i Verbier. De fyra barnen Christian, 14, Isabella, 12, och nioåriga tvillingarna Vincent och Josephine ska gå i en internationell skola.

Mamma Mary stannar med barnen under hela studieperioden på tre månader, medan pappa Frederik pendlar mellan Verbier och de olika uppdrag han har som tronföljare.

Det har inte tidigare varit känt att familjen har ägt en skidstuga i trakten sedan 2009. De köpte den för en okänd summa som i vart fall överstiger 14 miljoner svenska kronor.

Hyrs ut per vecka

Under de perioder då familjen inte själva använt stugan har den hyrts ut per vecka till andra som velat vistas i den ytterst populära och prestigefyllda miljön i Verbier.

Uthyrningen har dragit in stora summor till kronprinsparet, motsvarande 40 000-120 000 kronor i veckan beroende på årstid.

En del av de pengarna har naturligtvis stannat hos agenturen som skött uthyrningen – men familjen har sannolikt över tid gjort en riktigt bra affär på sitt stugköp.

Och för det får de alltså kritik.

”Får för mycket pengar”

Kronprins Frederik och hans familj får motsvarande nära 30 miljoner svenska kronor i årligt apanage.

Att de pengarna även räckt till att göra fastighetsaffärer i Schweiz visar att Frederik får för mycket pengar, hävdar kungahusexperten Søren Jacobsen i BT.

– De har självklart rätt att i stor utsträckning hantera sina pengar som de önskar. Men köpet av skidstugan var att gå för långt, säger han.

– Eftersom medlemmar av kungahuset är skattebefriade och inte ens betalar förmögenhetsskatt så kan vi aldrig kolla vart pengarna har gått.

Kritiken har tagit hårt

Kritiken har tagit hårt och uppenbart besvärat den annars mycket populäre kronprinsen. På fredagen meddelade kungahuset att skidstugan inte längre ska hyras ut överhuvudtaget.

Men kungahuset angav andra skäl för det beslutet – främst skyddet för privatlivet och familjens säkerhet.

– Nu när det inte längre är en anonym egendom så ändras förutsättningarna, säger kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till BT.

– För kronprinsparet innebär det en minskad möjlighet att ha något privat, och ett privatliv. Därutöver finns även en säkerhetsmässig aspekt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!