Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprins Frederik öppnar upp om prins Henriks död

Kronprins Frederik på prins Henriks begravning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Prins Henrik somnade in 13 februari i år. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

När beskedet att prins Henrik låg på sin dödsbädd kom skyndade kronprins Frederik hem till sin pappa. 

Nu berättar han om den offentliga sorgen, hans finaste minne av prins Henrik och "the legacy".

– Jag har bara fina av min far, säger prins Henrik i det danska radioprogrammet "Maskinen"

Prins Henriks sista tid i livet präglades av sjukdomar. 

Förra hösten meddelade det danska hovet att han led av demens och att kungahuset inte längre hade för avsikt att ge honom fler officiella uppdrag.

I slutet av januari avbröt prins Henrik sin semester i Egypten. Han flögs hem till Danmark där han vårdades fram till sin död.

Den 13 februari somnade han in, omgiven av vänner och familj, på Fredriksborg slott.

– Det är helt förståeligt att han vill ha lugn och ro i hemmet. Det är ju trevligare att vara i trygga omgivningar, sa prins Henriks nära vän Erik Brandt efter beskedet.

Kronprins Fredrik var på vinter-OS i Sydkorea när han fick beskedet att pappan, prins Henrik, låg på sin dödsbädd. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Lämnade vinter-OS

När prins Henrik låg för sin dödsbädd var sonen kronprins Frederik på vinter-OS i Sydkorea. I radioprogrammet "Maskinen" berättar han nu om när han fick beskedet.

– Jag räknade med att komma hem i tid, och det gjorde jag. Min käre far höll ut i fem dagar. Det var självklart skönt att få möjligheten att komma tillbaka till honom och få se hans kapitel avslutas, så att säga, säger kronprins Frederik i radioprogrammet. 

Medierapporteringen kring det danska kungahuset är enorm. Framför allt danska – men även svenska – medier följer varenda steg kungligheterna tar.

Precis så var det också när prins Henrik låg inför döden. 

Kronprins Frederik får i radioprogrammet "Maskinen" frågan om det inte var svårt att sörja  en familjemedlem som gått bort, i offentligheten.  

– Det har sina utmaningar, men man ska glädja sig åt det goda som min far har tillfört familjen och Danmark. Jag har bara fina minnen av min far, säger kronprins Frederik. 

– Jag brukar säga att så fort en person slutar att andas startar eftermälet, eller det som på engelska heter "the legacy". Och det bör vara något som man minns med ett leende på läpparna.

Prins Henrik blev 83 år gammal. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

"Det blev ett värdigt avslut"

Kronprins Frederik minns sin far som en glädjespridare i hemmet och tänker framför allt tillbaka på några av de resor de gjorde tillsammans.

– Det var fantastiskt att få uppleva allt med min far under så många år. Och särskilt när vi var på semester i Frankrike, där hans franska familj ofta satt med oss. Det blev livliga diskussioner om allt möjligt, säger kronprinsen.

Prins Henrik begravdes den 20 februari i Christiansborg Slotskirke, han blev 83 år gammal.

– Det var ett värdigt avslut för ett långt liv, säger kronprins Frederik.