Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprins Frederik och Marys fajt om Snapchat

Oense. Kronprins Frederik är den som vill ge barnen en lite friare uppfostran. Mary vill gärna diskutera sakerna länge innan beslut tas, enligt boken "Under bjælken".Foto: HBGBILD / MEGA / HBGBILD / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY
Familjen samlad framför Gråsten slot i Danmark. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederik och Mary har hamnat i en slags kontrovers hemma på slottet.

Anledningen är hur mycket skärmtid barnen egentligen ska få.

Enligt rapporterna från de kungliga salongerna är Frederik den som barnen bör sikta in sig på när de vill surfa och kolla roliga klipp på nätet.

Som Danmarks kronprins är Frederik van vid strikta manér redan från början och det är en synnerligen officiell hemlighet att han siktar på att ge sina egna barn en betydligt mindre sträng uppfostran än den han och lillebror prins Joachim fick när det begav sig. 

Bland annat har han i flera intervjuer berättat att han vill försöka finnas till hands för sina barn på ett annat sätt än hans egna föräldrar gjorde.

Mary berättar i nya boken "Under bjælken"

Detta berättar kronprinsen öppet om i den nya boken, "Under bjælken" som gavs ut på onsdagen.

I boken framgår det tydligt att det är kronprinsessan Mary som är den som står för de lite hårdare buden.

– Han (kronprins Frederik, reds anm) är för snäll, säger Mary i den nya boken angående makens bristande konsekvenser för de fyra barnen (prins Christian, 12, prinsessan Isabella, 10 och de sexåriga tvillingarna Josephine och Vincent) enligt Ekstra Bladet.

Enligt boken delar kronprinsparet samma värderingar om det mesta. Som att familjen i möjligaste mån ska äta middagar tillsammans under ordnade former och att och bordet då är rensat från smarta telefoner och att maten äts upp utan sällskap av tv.

Kronprins Frederik ger lättare med sig

Men när det gäller skärmtid framför dator, surfplatta eller telefon och närvaro på sociala medier är Frederik den som lättast ger med sig, enligt "Under bjælken".

Där berättar kronprinsessan att hon och Frederik ofta har diskuterat hur pass aktiva barnen ska vara där, utan att nå fram till enighet. När Mary till exempel ville prata om huruvida barnen skulle få finnas på Snapchat (en app där användarna kan skicka videofilmer till varandra) ville hon gärna ha en diskussion om saken. 

– Innan vi säger ja till något sånt ska vi ha satt upp vissa grundregler och vara förvissade om att barnen förstår dem, säger hon i boken.

"Frederik sa ja till Snapchat"

Men innan några regler hann spikas fick hon veta att kronprinsen hade en lite mer tillbakalutad inställning till frågan.

– Plötsligt får jag höra att han har sagt till de stora att de gärna får ha en Snapchat-profil, säger hon i boken men tillägger att de oftast ändå är helt överens kring det mesta.

Huruvida något av barnen finns på Snapchat eller inte är höljt i dunkel.