Kronprins Frederik, 49, redo för danska tronen

Mary jobbade som fastighetsmäklare i Australien när hon mötte kronprins Frederik under Sydney-OS. Den modeintresserade kronprinsessan är en av danskatrnas favoriter i kungahuset. Nu kommer kronprinsparet på besök till Sverige.
Foto: NESVOLD, JON OLAV
Banden mellan de skandinaviska kungahusen är starka. Här norska kronprinsessan Mette-marit och Danmarks kronprins Frederik med kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med dopet av prins Oscar.
Foto: SVEN LINDWALL
Kronprins Frederik gillar att hålla sig i form och har bland annat åkt Vasaloppet tre gånger.
Foto: HENRIK HANSSON
Kronprinsparet vid prinsessan Madeleines bröllop.
Foto: SVEN LINDWALL
Kronprinsparet har båda visat intresse för idrott.
Banden med den svenska kungafamiljen är nära.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX /
Men kronprins Frederik måste vänta in sin mamma innan han kan ta över tronen.
Foto: JOACHIM WALL
1 / 7

Danske kronprins Frederik och hans kronprinsessa Mary är aktuella med Sverigesök.

Kungaskeppet Dannebrogen har lagt till och för det populära paret väntar ett hektiskt schema.

Samtidigt uppges allt oftare att drottning Margrethe kommer att lämna över tronen till Frederik.

– Han är redo när det är dags, men drottningen kommer inte att abdikera så länge hon har hälsan, säger Roger Lundgren, hovexpert på SVT och chefredaktör för Kungliga magasinet.

Kronprins Frederik, 49, och kronprinsessan Mary, 45, av Danmark besöker Sverige  28-30 maj. Utöver umgänge och en inplanerad lunch med svenska kungafamiljen ska kronprinsparet bland annat delta i seminarier med en dansk näringslivsdelegation och inviga mässan "Liveable Scandinavia" i Stockholm.

Nästan alla aktiviteter under besöket görs ihop med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Det är ett officiellt besök där kronprinsessparet liksom vid tidigare besök förväntas bo ombord på det tjusiga danska kungaskeppet Dannebrogen som anlände till centrala Stockholm på lördagen. 

Kungaskeppet Dannebrogen lägger till vid Skeppsholmen i Stockholm och bland annat håller danska kronprinsparet en mottagning ombord på måndagen. Bilden från besöket 2016.
Foto: LEIF BLOM/TT

Det är ganska exakt ett år sedan kronprins Frederik och Mary var i Sverige för att närvara vid prins Oscars dop i Slottskyrkan. En självklarhet när kronprinsessan Victoria och prins Daniel fått sitt andra barn. När prinessan Estelle döptes fick Mary hedersuppdraget att bli en av dopfaddrarna.

Nära band till svenska kungafamiljen

Banden till den svenska kungafamiljen är nära. Frederik är syssling till Sveriges kronprinsessa Victoria (svenske kung Carl och drottning Margrethe är kusiner).

De i den yngre generationen i de skandinaviska kungahusen har blivit tajta. Framför allt de tre tronföljarna Victoria, Haakon och Frederik, säger hovexperten Roger Lundgren

– Det har blivit ett starkt kompisskap och Victoria ser Haakon och Frederik lite som äldre bröder. De umgås på fritiden och har liknande intressen, det är mycket familjeliv och djur och natur, berättar Lundgren.

Kronprins Frederik är syssling till vår egen kronprinsessa.
Foto: NOELLA JOHANSSON

Precis som svenske kung Carl Gustaf mötte den danske tronföljaren sin blivande hustru på ett OS. Det var vid Olympiska spelen i Sydney år 2000.

När Kronprins Frederik mötte sin Mary

Frederik var då 32 år och den ömma modern drottning Margrethe hade väl undrat en gång eller två om det inte var dags för den förstfödde att stadga sig. Flickvänner hade ju inte saknats, men inget av tidigare förhållanden hade bedömts som så pass seriöst att flickorna ens fått komma upp och hälsa på drottningen.

Den ljuva Mary Donaldson passerade dock genom nålsögat och togs emot som en tänkbar hustru till kronprinsen.

– Frederik kände sig inte riktigt bekväm i sin kungliga roll tills han träffade Mary. I mångt och mycket påminner det om hur kungen träffade Silvia - en exotisk skönhet som fick en blyg man att blomma ut, säger Roger Lundgren.

Frederik och Mary blev presenterade för varandra av den dåvarande spanske kronprinsen Felipe. Kungligheter har en tendens av flockas kring Olympiska spel. Mary Donaldson var en framåt tjej i fastighetsbranschen, uppväxt i Tasmanien och yngst av tre systrar. Pappan var matematikprofessor och mamman jobbade som sekreterare på universitetet.

Paret gick ut och tog en drink i Sydney och det klickade. Kronprinsessen föll som en fura och de fortsatte att ses. Bara en månad efter OS var Frederik tillbaka i Australien för att uppvakta Mary.

Året därpå flyttade Mary Donaldson till Köpenhamn. Hon började genast plugga danska och fann sig till rätta. 2003 förlovade hon sig med kronprins Frederik och i maj 2004 blev hon själv en prinsessa, även formellt, när paret gifte sig.

Kronprinsessan Mary välkomnades i Köpenhamn

Det var verkligen kunglig bröllopsyra i den danska huvudstaden och när Mary gjorde entré i Vor Frue Kirke i en extravagant klänning tårades ögonen inte bara på kronprinsen. Danska folket tog den australiska tjejen till sina hjärtan.

I dag är Mary oerhört populär i Danmark. Hon hyllas internationellt för sin stil och har vid flera tillfällen utsetts till världens bäst klädda kvinna alternativt världens elegantaste kvinna av magasin som Vanity Fair och Hello Magazine.

Mary och Fredrik har fått fyra barn tillsammans: Christian, 11, Isabella, 10, och så tvillingarna Vincent och Josephine, 6. Familjen bor i en del av slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Kronprins Frederik har bland annat åkt Vasaloppet.
Foto: HENRIK HANSSON

I en kungafamilj där modern drottning Margrethe omtalas som storrökare och pappa Henrik som överviktig matfrossare, har kronprinsen Frederik alltid framstått som något av en en hälsoknutte.

Han har avverkat den svenska klassikern och åkt Vasaloppet tillsammans med brittiska Pippa Middleton, genomfört en Iron man och när kronprinsen fyller 50 i maj nästa når firar han detta med ett Royal run. Det är en löpartävling som ska gå genom fem danska städer.

Prins Joachim beskrevs som partyprins

Mary och Frederik framstår som välkammade och skandalbefriade i den danska kungafamiljen. Desto mer stormade det kring Frederiks lillebror prins Joachim, 47. Länge beskriven som partyprins och en bortskämd playboy, gifte han sig 1995 med Hongkongfödda Alexandra Manley. De fick två barn ihop, Nikolai, 17, och Felix, 14.

Men efter tio års äktenskap separerade paret och det blev en skilsmässa som skakade danska hovet. Det sades att Alexandra bedragit prinsen med den 15 år yngre fotografen Martin Jørgensen som hon senare gifte om sig med (och skilde sig från 2015).

Prins Joachim å andra sidan beskylldes för att under äktenskapets sista knaggliga år ha föredragit festkvällar med gamla kompisar och att köra racerbil framför fredagsmys med familjen.

Grevinnan Alexandra lever som singel

Joachim gifte i alla fall om sig med franskfödda Marie Cavallier och har två barn med henne, Athena, 5, och Henrik, 8. Alexandra, som numera titulerar sig grevinna av Fredriksborg, lever som singel. Hennes rätt till ett kungligt apanage efter skilsmässan från Joachim har flitigt diskuterats i Danmark.

Prins Joachim tillsammans med prinsessan Marie.

En annan sak som diskuteras på hemmaplan är hur länge drottning Margrethe tänker sitta kvar på tronen. Abdikeringsrykten har surrat alltsedan maken Henrik, 82, förra året formellt gick i pension och meddelade att han trappar ner på alla offentliga engagemang.

Nu bär drottning Margrethe, 77, ansvaret själv och även om hälsan sviktar lite ibland kämpar hon på med de kungliga plikterna. Hon är fortfarande populär bland det danska folket.

Samtidigt tolkas olika uttalanden Margrethe gjort, bland annat i intervjuboken "De dypeste røtter", som att drottningen nu kan vara beredd att dra sig tillbaka och lämna över till tronföljaren kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Danska kronprinsparets hektiska schema i Stockholm

Söndag 28 maj

Ankommer till Stockholm. 

Välkomstbriefing och nätverksmiddag för den danska näringslivsdelegationen.


Måndag 29 maj

Danska kronprinsparet inviger näringslivskonventet "Liveable Scandinavia" ihop med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Därefter bland annat: 

Deltagande i ett seminarium om hållbar stadsutveckling. Rundvandring på konventet i Münchenbryggeriet i Stockholm. Kronprinsessan Mary och prins Daniel deltar i öppnandet av en designlounge med danska produkter.

Under eftermiddagen besöks även Norrsken house, ett kontorshus med fokus på socialt entreprenörskap.

På kvällen har det danska kronprinsparet en mottagning på kungaskeppet Dannebrogen vid Skeppsholmen. Svenska kungahuset representeras av prins Daniel. Därefter ansluter kronprinsessan Victoria till en officiell middag i Eric Ericssonhallen.

Tisdag 30 maj

Kronprinsessan Mary och prins Daniel besöker Karolinska universitetssjukhuset för rundvandring och seminarium. Kronprins Frederik och kronprinsessan Victoria besöker Stockholms vatten och avfall.

Det blir även ett besök på Danmarks ambassad, Spotifys huvudkontor samt lunch på Stockhomls slott med med kung Carl Gustaf, drottning Silvia samt prins Carl-Philip och prinsessan Sofia.

Under eftermiddagen hinner man bland annat med besök på ett äldreboende, titta in i en butik med ekologiska livsmedel samt närvara vid en kocktävling i gamla rikarkivet. På kvällen äter danska kronprinsparet middag med kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Stockholms stadshus.

Frederik riskerar ju annars att liksom prins Charles i Storbritannien åldras som kronprins med en mamma som vägrar träda tillbaka. I Spanien abdikerade kung Juan Carlos 2014 till förmån för sin son Felipe (som för övrigt är bästa kompis med Frederik).

Hovexperten Roger Lundgren tror dock det dröjer innan  Frederik kan titulera sig kung av Danmark. Även om kronprinsen är fullt förberedd och redan tagit över uppdrag som till exempel det aktuella officiella Sverigebesöket.

– Drottningen kommer inte att abdikera så länge hälsan inte kräver det.  Det är inte den traditionen man har i Skandinavien. Samma sak gäller i norska och svenska kungahusen, där sitter man livet ut. Så länge man är frisk vill man regera. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!