Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronoberg anklagades för att låta sina äldre dö

Infektionsläkaren i Uppsala om vårdens allt mer ansträngda situation när fler smittas av covid-19 igen.
Sofia Wallström, generaldirektör Ivo.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Roger Olof Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg.
Många som dött av covid-19 har bott på särskilda boenden.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Enligt rekommendationen skulle äldre med covid-19 behandlas på boenden och inte på sjukhus.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronoberg pekades av Ivo i somras ut som en av regionerna som tagit fram generella riktlinjer om att personer på äldreboende inte skulle få sjukhusvård vid covid-19. 

Men Ivo hade fel – och generaldirektören Sofia Wallström ringde själv och bad regionen om ursäkt, uppger Roger Olof Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg.

– Det är aldrig kul att bli utpekad, säger han.

På en presskonferens i juli månad gick Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ut med att några regioner i Sverige hade tagit fram generella riktlinjer för äldre som blev sjuka i covid-19 på särskilda boenden. 

Riktlinjerna ska ha kommit i början av pandemin och angav att de äldre skulle vårdas hemma eller på boendena – oavsett behov av sjukvård

Strax efter publicerade DN uppgifter från Ivo om att Region Kronoberg var en av dessa och i går, tisdag, pekas region Kronoberg återigen ut i en lång uppmärksammad artikel i DN om hur riktlinjer legat bakom att många äldre Stockholmare tillåtits dö utan läkarvård. 

Men nu kan Kvällsposten berätta att Kronoberg pekats ut felaktigt av Ivo. Regionen har inte haft några dokument eller lokala instruktioner, enligt Roger Olof Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg

– Nej, det har inte förekommit. Det stämmer inte. 

– Vi har själv också gjort journalgranskningar och vi hittar ingenting överhuvudtaget.  

Ringde och bad om ursäkt 

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström ska dock ha ringt och bett regionen om ursäkt i somras. 

– Ja, jag fick ett samtal där hon bad om ursäkt, bekräftar Roger Olof Nilsson.

– Det är aldrig roligt bli felaktigt utpekad och jag tycker man kan ifrågasätta både Ivo och DN att de inte kontrollerat uppgifterna. 

Fick du någon förklaring av Ivo under samtalet i somras? 

– Det var den mänskliga faktorn, de hade feltolkat någon uppgift. 

Kvällsposten har sökt Ivo som inte vill ge intervju med generaldirektören Sofia Wallström eller svara på några frågor om utpekandet av Kronoberg. I stället skriver presstjänsten följande kommentar i ett sms: 

”IVO har inom ramen för vårt uppdrag löpande kontakter med ansvariga inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Vår granskning av vård och behandling på särskilda boenden för äldre är inte avslutad”

Kvällsposten har också varit i kontakt med DN som klargör att man fått uppgifterna av Ivo och om det visar sig att de är felaktiga så kommer de korrigeras. 

Har väckt stor debatt 

Många som dött i covid-19 är äldre och har bott på särskilda boenden och frågan om äldre människor inte fått nödvändig sjukvård på grund av ålder har väckt stor debatt. 

I juli bekräftade Sofia Wallström för TT att det finns äldre som inte fått individuell läkarbedömning. 

– Utan där man gjort bedömning som visat sig inte vara det som den här enskilda personen behöver.

De övriga två regionerna som har pekats ut av Ivo i deras omfattande granskning av landets äldrevård under coronapandemin är regionerna Stockholm och Västra Götaland.  

Råden från regionen och statsepidemiologen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!