Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krögare polisanmäls för slaveriet på Möllevången

Suravi blev bortgift som 14-åring och kom till Malmö.

Efter Kvällspostens larm om slavliknande förhållanden på vissa krogar på Möllevången i Malmö har Migrationsverket polisanmält en restaurangägare för människohandel och tvångsarbete.

Målsägare är en 40-årig man som är skriven på restaurangens adress, uppger Sydsvenskan. 

Även facket har reagerat efter Kvällspostens reportage.

– I det första läget kontaktar vi medlemmarna och hör oss för om deras erfarenheter och upplevelser av arbetsplatsen för att starta en utredning, säger Johan Svensson, regionchef på Hotell- och restaurangfacket, till SVT Skåne.

Facket agerar Uppmärksamhet efter Kvällspostens reportage om Suravi

 

På nyårsdagen berättade Kvällspostens Johanna Karlsson om Suravi som lyckats bryta sig loss från en tillvaro som slavarbetare i reportaget ”Bortgift som 14-åring – och slav i Malmö”.

Dagen därpå tog Malmö kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh avstånd från hela företeelsen som hon beskrev som ”fullständigt vidrig”.

Kvällsposten avslöjade slavliknande förhållanden i restaurangbranschen på Möllevången. Suravi berättade om hur hon gifts bort och utnyttjats.Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Det finns ”en efterfrågan på billiga varor och billiga måltider” på Möllevången i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI

Nu har alltså även Migrationsverket reagerat på missförhållandena.

Delägare polisanmäld

Enligt Sydsvenskan har verket polisanmält en man i 40-årsåldern som är en av tre delägare till en restaurang som ska utnyttja arbetskraft på ett olagligt vis.

Offret är en 40-årig man som arbetar i Sverige sedan 2016. I november fick han förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Han bor på restaurangens adress.

Kammaråklagare Helena Ljunggren vid Riksenheten för internationell organiserad brottslighet i Stockholm är förundersökningsledare i ärendet.

”Större än prostitution”

Hon säger till Sydsvenskan att hon på grund av förundersökningssekretessen inte kan uttala sig om ärendet i Malmö. Men hon känner väl igen problematiken.

– Det finns, som vi ser det, en efterfrågan på billiga varor och billiga måltider. Ibland är det här kanske ett större problem än prostitutionen, säger Helena Ljunggren till Sydsvenskan.

– Man kan se en trend i att folk från östra delarna av Europa och från andra delar av världen där folk lever i fattigdom, utnyttjas i länder där vi har en högre grad av välfärd.

I sociala medier delas nu listor där krogar som ska utnyttja arbetskraft pekas ut, och i samband med detta uppmanas det till bojkott av nämnda krogar.

Även facket har agerat efter Kvällspostens publicering. Hotell- och restaurangfacket har kollektivavtal på två av de restauranger som pekas ut, och medlemmar på sammanlagt fyra, enligt SVT Skåne.

Nu ämnar facket samla in information från medlemmarna för att se om man behöver agera.

– Att begära åtgärder och information. Och är det sen så att vi inte får uppgifterna eller att de inte följer lagstiftningen så kan vi skjuta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, säger Johan Svensson till SVT Skåne.

Hundratals om året

Migrationsverket polisanmäler varje år hundratals liknande fall som det som gäller 40-åringen på Malmörestaurangen.

2018 rapporterade Migrationsverket 384 fall av misstänkt människohandel till polisen, skriver Sydsvenskan.

Nyligen dömdes en krögare i Norrköping för att ha utnyttjat ett par ungt par från Bangladesh under slavliknande förhållanden på sin restaurang.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!