Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krögare anmäldes för slaveri på Möllan – utredning läggs ner

I januari kunde Kvällsposten berätta om slavarbete vid en krog vid Möllevångstorget i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Flera krogar kring Möllevången har vittnat om sämre kundflöde efter rapporterna om slavarbete på torget.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Krögaren i 40-årsåldern är verksam vid Möllevången - men polisanmäldes i början av året, misstänkt för människohandel och tvångsarbete.

Nu läggs förundersökningen ner och misstankarna stryks, rapporterar Sydsvenskan

Den första januari berättade Kvällsposten om Suravi, som 14 år gammal giftes bort, flyttades till Malmö och tvingades till slavarbete på Möllevången.

Reportaget väckte enorm avsky över hela landet, och ledde till att några av krögarna runt det annars mycket populära torget polisanmäldes

En av polisanmälningarna gjordes av Migrationsverket. Den brottsmisstänkte var en man i 40-årsåldern, som driver en av Möllans restauranger ihop med två andra personer. Misstankarna gällde människohandel och tvångsarbete - offret var en 40-åring som under en period varit skriven som boende på restaurangen. 

Inga åtal har väckts

Förundersökningen leddes av Helena Ljunggren, kammaråklagare vid Riksenheten för internationell organiserad brottslighet. På grund av förundersökningssekretess har hon inte kunnat kommentera brottsutredningen, men konstaterat: 

– Man kan se en trend i att folk från östra delarna av Europa och från andra delar av världen där folk lever i fattigdom, utnyttjas i länder där vi har en högre grad av välfärd.

Numera är förundersökningen dock nedlagd och alla misstankar mot krögaren avskrivna. Det bekräftar Helena Ljunggren i ett mejl till Sydsvenskan. 

Förundersökningen är den andra att läggas ner efter Kvällspostens avslöjande i januari. Trots att flera krogar runt Möllevången anklagats för slavarbete har än så länge inga av anklagelserna renderat i något åtal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!