Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krogar riskerar gå under – Joel: De sparkar på oss

Efter nya restriktionerna sänks nu maxantalet för sällskap på restauranger från åtta till fyra. Det slår hårt mot branschen, menar krögare Johan Jureskog.
”Dessertmästarna”-vinnaren Joel Lindqvist kämpar för att hålla sitt företag vid liv trots pandemin.
Foto: Magnus Selander
Magdalena Andersson, finansminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya restriktioner slår hårt mot restaurangbranschen.

Ett nytt stödpaket ska presenteras ”inom kort” – men konditorn och krögaren Joel Lindqvist, 41, befarar att det kommer att vara för sent.

– Jag tror att vi redan i veckan kommer få se restaurang efter restaurang lämna in sin konkursansökan, säger han.

På fredagen gick regeringen och myndigheterna ut med en rad skärpta restriktioner för att minska spridningen av covid-19 i Sverige.

Åtgärderna, som är de hårdaste hittills, innebär bland annat att maxantalet för sällskap på restaurang sänks från åtta till fyra personer. Från och med julafton stoppas också alkoholservering efter klockan 20.00 – tidigare har gränsen varit 22.00.

Joel Lindqvist, som vann Kanal 5:s ”Dessertmästarna” 2014 och driver ett konditori och en lunchrestaurang i Malmö, säger att han ”fick en klump i magen” av de nya buden.

– Det är som att de sparkar på en bransch som ligger ner genom att skruva åt det ännu hårdare, säger han.

Kraftig nedgång av kunder

Enligt en genomgång som SVT gjorde i november kunde endast fem procent av alla fall som rapporterats från allmänna miljöer kopplas till restauranger, krogar och barer. Det faktiska antalet kan dock vara högre än de som rapporterats in.

– Jag har full respekt för pandemin och att folk blir sjuka. Men vi vet om att om vi inte sköter oss så stängs vi eller så får vi böter. Därför är vi i vår bransch så duktiga på att följa restriktionerna sedan innan. Det här känns mer som något man gör för att plocka politiska poäng, säger Joel Lindqvist.

Trots att han själv inte har middagsserveringar har han märkt en nedgång med ungefär 80 procent av kunderna sedan alkoholstoppet klockan 22 infördes.

– Folk i min bransch mådde dåligt redan innan. Men uppgivenheten jag hörde efter de nya restriktionerna är något annat. Folk känner att hoppet är ute.

Åtgärder på väg ”inom kort”

Finansminister Magdalena Andersson lovade på fredagen att nya stödåtgärder är på gång.

”Vi har förlängt flera viktiga stöd och de är utformade så att ju hårdare man drabbas, desto mer stöd får man. Vi kommer också att presentera fler åtgärder inom kort”, sa Magdalena Andersson till TT i en skriftlig kommentar.

Joel Lindqvist välkomnar alla åtgärder – men befarar att det inte kommer att räcka.

– Jag tror att vi redan i veckan kommer få se restaurang efter restaurang lämna in sin konkursansökan. Det hjälper inte med ett stödpaket som vi kan få ta del av först om ett halvår. Den hjälpen borde ha funnits på plats samma dag som restriktionerna meddelades.

Därför infördes inte skärpningarna av coronareglerna tidigare

TV: Smittskyddsläkaren Eva Melander om råden inför julen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!