Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krog i Helsingborg stormad av huliganer

"Det var fullständigt kaos, glassplitter flög omkring och angriparna slogs besinningslöst", säger Michel Cavalli som driver krogen The Headless Swan. Under lördagen stormades lokalerna av huliganer.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Lördagskvällens första gäster hade just satt sig när Djurgårdshuliganerna stormade in på krogen.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Lördagskvällens första gäster hade just satt sig när Djurgårdshuliganerna stormade in på krogen.

Huliganerna kastade flaskor på gästerna, högg dem med bestick och rev ner inredningen. Fem personer fördes till sjukhus efter huliganattacken.

– Det var fullständigt kaos, glassplitter flög omkring och angriparna slogs besinningslöst, säger Michel Cavalli som driver krogen The Headless Swan.

Krogen The Headless Swan på Billeplatsen i centrala Helsingborg ser ut som en krigszon efter Djurgårdssupportrarnas plötsliga attack på lördagskvällen. Stolarna är omkullvälta, i princip alla flaskor är krossade och blodiga servetter ligger utspridda.

Michel Cavalli berättar att han stod i baren, krogen öppnade lite senare än vanligt på grund av att det var stökigt och orolig på stan inför söndagens fotbollsmatch mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF.

– De första gästerna var serverade, vi hade nog omkring 50 gäster i lokalen och vi spelade musik från den lugna listan.

Fullt kaos

Plötsligt utbröt fullt kaos. Tio, femton Djurgårdssupportrar stormade helt utan förvarning in i krogen. Cavalli sänkte genast musiken och började tända upp i lokalen, hans kollega bakom baren hukade sig och ringde polisen.

Angreppet från huliganerna var mycket våldsamt. Männen roffade åt sig allt i sin väg när de drev in i lokalen. Matgästerna på krogen drabbades hårt när huliganerna kastade stolar och flaskor mot de sittande gästerna.

– De skrek "nu jävlar ska ni få, Helsingborg! Vi ska döda er!". De tog allt de kom över och använde som tillhyggen mot gästerna. En biljon glasbitar flög omkring, det var som en film av Quentin Tarantino, säger Michel Cavalli. säger Michel Cavalli.

Skrek hysteriskt

Gästerna som plötsligt attackerades skrek hysteriskt när huliganerna slog till. De attackerade gästerna helt urskillningslöst. En av gästerna fick en större bålskål eller liknande slagen i huvudet.

– Han låg i kramper efteråt vilket kan tyda på skallskador, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Michel Cavalli berättar hur en huligan satte sig gränsle över en gäst och upprepade gånger högg mot personens ansikte och kropp, kanske med en matkniv eller med en krossad flaska.

– Jag har sett mycket genom åren, bland annat från tiden när jag själv jobbade i dörren, men aldrig något som det här. Det var fullt kaos, de slogs besinningslöst.

Någon eller några av huliganerna från Stockholm lyckades slita ner lampor från taket, strömmen bröts och det blev becksvart. Kort därefter kom polisen till platsen.

– De rusade in och lös med ficklampor. Alla i lokalen beordrades att ligga ner medan poliserna försökte sortera ut de onda från de oskyldiga, säger Michel Cavalli.

Pågick i några minuter

Det är svårt att säga hur länge stormningen pågick, men det rör sig om bara några minuter.

– Men det kändes som om det var mycket längre. Det var fullt kaos. Flaskor och glas haglade och folk skrek hysteriskt, det var hemskt, säger Michel Cavalli som efteråt försökte ta hand om de skärrade gästerna.

Flera ambulanser larmades till platsen, fem skadade fördes till sjukhus. Ytterligare flera andra skadades i attacken men avböjde sjukhusvård.

Innan polisen hann fram lyckades några huliganer lämna platsen. Men tre män, samtliga i 30-35-årsåldern, greps.

– De anhölls senare av åklagare, männen är misstänkta för grov misshandel, säger Nils-Erik Svensson.

Stängt tills vidare

Under söndagen har krogen stängt för städning. Michel Cavalli räknar inte med att kunna igen förrän tidigast nästa fredag.

– Men jag tänker mest på de drabbade. Det är för jävligt. Tänk att du sitter och dricker ett glas vin på en restaurang och plötsligt kommer det in ett helt gäng som hoppar på allt och alla. Vad är det för jävla löss? Vad har det här med fotboll att göra?

Själva fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF börjar klockan 15 på söndagen. Polisen utesluter inte ytterligare bråk och oroligheter.

– Vi är rustade och har mycket poliser i tjänst, säger Nils-Erik Svensson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!