Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade öppet i smyg – bröt mot restriktioner

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Olu Lindström är avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborg.
Foto: Pressbild / Helsingborgs kommun

En krog i Helsingborg har brutit mot coronareglerna gång på gång – bland annat låste man entrédörren men fortsatte servera alkohol i smyg via bakdörren.

Nu riskerar krogen 50 000 kronor i böter varje gång de bryter mot reglerna.

– Jag tycker det är tråkigt att det ska gå så här långt och att avvikelserna finns kvar när vi är ute och gör kontroller, säger Olu Lindström, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborg.

En krog i Helsingborg har vid upprepade tillfällen fått klagomål för att de har haft sin verksamhet öppen mellan 20.30 och 05.00 – i strid mot rådande coronarestriktioner. 

Miljöförvaltningen gjorde därför en oannonserad kontroll den första april och upptäckte då allvarliga brister.

Bland annat kunde Miljöförvaltningen konstatera att krogen systematisk serverade mat och dryck efter 20.30. Bland annat genom att hålla entrédörren låst och stängd men samtidigt tog emot kunder genom en bakdörr. 

Tillvägagångssättet med stängning av ordinarie entré och användning av bakdörr är utstuderat för att undkomma tillsyn av regelefterlevnad. Med tanke på de upprepade klagomålen förefaller överträdelsen förekomma systematiskt”, skriver Miljöförvaltningen i sitt beslut.

Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”50 000 kronor”

Nu har förvaltningen tagit fram ett föreläggande om vite som innebär att krogen kan få böter på 50 000 kronor varje gång de uppvisar brister i sin verksamhet. 

– Det innebär att om de har öppet i strid med förbudet kan vi ansöka om att döma ut vitet på 50 000 kronor, säger Olu Lindström, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborg.

I Miljöförvaltningens föreläggande poängterar de också att om beslutet inte efterlevs kan det innebära betydligt högre vite för krogen.

”Jag tycker det är tråkigt”

Sammanlagt under coronapandemin har Miljöförvaltningen utdelat ett tiotal förbud eller föreläggande om vite till krogar i Helsingborg.

– Jag tycker det är tråkigt att det ska gå så här långt att vi behöver ta beslut för att få rättelse. Allmänheten har också ögonen öppna och informerar oss. Vi har fått in många klagomål runtom i Helsingborg under pandemin, säger Olu Lindström. 

SE FLER NYHETER:

Kriminalinspektören om 26-åringen som nu är häktad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!