Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krockade med affären efter våldsam bilfärd

Foto: polisen
Foto: polisen

När 24-åringen upptäckte polisbilen gasade han på i ett försök att undkomma polisen.

Följden blev att han i hög hastighet krockade mot en butik i Malmö.

Vid olyckan fick passageraren svåra kroppsskador. Mannen sitter än i dag i rullstol och kan bara uttrycka enstaka ord.

Den vådliga bilfärden inträffade den 28 juni 2017 i Malmö - först nu har händelsen lett till att 24-åringen åtalats vid Malmö tingsrätt för både grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada.

24-åringen saknade körkort, men hade fått låna en bil för att köra omkring i Malmö. Enligt egen berättelse ska det ha varit första gången han körde bil överhuvudtaget.

På Lantmannagatan fick en polispatrull syn på fordonet. På passagerarplats satt en ung man som sällskap.

I polisförhöret berättar en av poliserna att både föraren och passageraren tittade nervöst mot polisbilen.

Skulle stoppas

Det fick poliserna att bestämma sig för att försöka stoppa bilen genom ett efterföljande och göra en kontroll av både personerna och fordonet.

Men bilen lyckades vika in på en tvärgata där föraren tryckte gasen i botten. Enligt beskrivningen gick det mycket fort.

Åklagaren Sofia Syrén skriver i sin stämningsansökan att föraren försökte köra ifrån polisen och bland annat struntade i ett rödljus i en gatukorsning.

Till sist förlorade 24-åringen kontrollen över bilen, som dundrade rakt in i en husvägg till en affär på Lantmannagatan i Malmö.

Att ingen som vistades på gångbanan kom till skada anses ha varit ett mirakel.

Men passageraren som suttit utan bilbälte och fick mycket svåra skador. Han satt fastklämd i 30 minuter och drabbades bland annat av hjärnblödningar, ett flertal frakturer i ansiktet och på kroppen, kollapsade lungor, bukskador och svåra hjärnskador .

Sitter i rullstol

Mannen sitter än i dag i rullstol och har omfattande behov av rehabiliteringsinsatser. Mannen klarar inte av att sköta sin egen hygien. Han har ett aggressivt beteende som anses vara hjärnskade-betingat och talar bara enstaka ord, enligt en beskrivning om skadeläget.

24-åringen har erkänt att det var han som körde bilen, men hävdar i förhör att han blev rädd när han såg polisen.

– Min vän på passagerarplats ville att jag skulle stanna bilen. Men jag gasade på av rädsla i stället för att bli gripen, säger han i förhör.

Mannen har erkänt vållande till kroppsskada, men vill varken erkänna eller förneka grov vårdslöshet i trafik.