Kristianstad, Simrishamn, Ystad, Örkelljunga, Malmö, Perstorp och Simrishamn är de skånska kommuner som redovisar störst problem. I Ronneby och Olofström i Blekinge råder också ett kritiskt läge.
Sydsvenskan beskriver enkätsvaren som "en larmrapport om en ansträngd kommunal verklighet". Länsstyrelsen i Skåne listar ett 30-tal problemområden:
•Handläggare av försörjningsstöd är hårt belastade. Allt fler ärenden kopplas till flyktingar.
Nyanställda med låga kunskaper
•Så kallade ensamkommande barn slukar resurser. Personal har måst nyanställas trots att de har låg kunskapsnivå.
•Grundskolan har svårt att hålla sin budget och skolhälsovården är hårt belastad.
•I tio kommuner är läget även tungt på gymnasieskolorna. Såväl lärar- som lokalbrist råder också inom SFI (Svenska för invandrare).
•Flera kommuner pekar på att hedersvåld och våld i nära relationer har ökat. Men det har inte resurserna att hantera problemen.
Bostadsbristen drabbar dubbelt
Bostadsbristen oroar på många håll. Mer än varannan skånsk kommun pekar på att folk som sökt bostad länge nu trängs undan ur kön av nyanlända med skriande behov.
Malmö, Lund och Helsingborg, Lomma, Staffanstorp, Klippan och Båstad är några av kommunerna med detta bekymmer.
Region Skåne har också besvarat länsstyrelsernas enkät och angett att barn- och ungdomspsykiatrin drabbats av "betydande påverkan". Fyra andra svenska landsting har samma uppfattning.
Akutvård och primärvård tycks inte ha påverkats av flyktingströmmen – men folktandvården har påverkats i hög utsträckning och mödravården i mindre.