Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiskt i kommunerna efter flyktingströmmen

I november 2015 strömmade flyktingar till Sverige. Många av dem flydde undan stridigheterna i Syrien.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Inrikesminister Anders Ygeman (S) besökte Revingehed och tittade på de tält som skulle användas som nödboende för flyktingar hösten 2015.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det fanns på många håll ett stort folkligt engagemang för flyktingmottagningen. I Trelleborgs hamn väntade frivilliga på att ta emot nyanlända från Tysklandsfärjan.
Foto: JENS CHRISTIAN

Flyktingströmmen till Sverige har skapat stora problem för bland annat socialtjänsten, skolan och bostadsförsörjningen.

I ett tiotal kommuner beskrivs läget som kritiskt, avslöjar Sydsvenskan, och hänvisar till en enkät som länsstyrelserna gjort hos alla svenska kommuner.

Kristianstad, Simrishamn, Ystad, Örkelljunga, Malmö, Perstorp och Simrishamn är de skånska kommuner som redovisar störst problem. I Ronneby och Olofström i Blekinge råder också ett kritiskt läge.

Sydsvenskan beskriver enkätsvaren som "en larmrapport om en ansträngd kommunal verklighet". Länsstyrelsen i Skåne listar ett 30-tal problemområden:

•Handläggare av försörjningsstöd är hårt belastade. Allt fler ärenden kopplas till flyktingar.

Nyanställda med låga kunskaper

•Så kallade ensamkommande barn slukar resurser. Personal har måst nyanställas trots att de har låg kunskapsnivå.

•Grundskolan har svårt att hålla sin budget och skolhälsovården är hårt belastad.

•I tio kommuner är läget även tungt på gymnasieskolorna. Såväl lärar- som lokalbrist råder också inom SFI (Svenska för invandrare).

•Flera kommuner pekar på att hedersvåld och våld i nära relationer har ökat. Men det har inte resurserna att hantera problemen.

Bostadsbristen drabbar dubbelt

Bostadsbristen oroar på många håll. Mer än varannan skånsk kommun pekar på att folk som sökt bostad länge nu trängs undan ur kön av nyanlända med skriande behov.

Malmö, Lund och Helsingborg, Lomma, Staffanstorp, Klippan och Båstad är några av kommunerna med detta bekymmer.

Region Skåne har också besvarat länsstyrelsernas enkät och angett att barn- och ungdomspsykiatrin drabbats av "betydande påverkan". Fyra andra svenska landsting har samma uppfattning.

Akutvård och primärvård tycks inte ha påverkats av flyktingströmmen – men folktandvården har påverkats i hög utsträckning och mödravården i mindre.