Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingrid behöver 300 blodgivare per dag

Ingrid Johansson är blodgivarsamordnare i Skåne. Foto: PRIVAT
Foto: MAGNUS JÖNSSON / EXP

Kroniskt sjuka, cancerpatienter och nyförlösta mammor. 

Blod behövs till patienterna dygnet runt, årets alla dagar.

– Att ge blod är en gåva med hundraprocentig leverans, inget blod går till spillo, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne.

Varje dag ger runt 200 skåningar blod på någon av regionens blodcentraler – men de behöver bli fler. Efter jul och nyår har lagren nått kritiskt låga nivåer och det råder stor brist på vissa blodgrupper.

När Region Skånes slog larm om blodbristen var det många blodgivare som tog sig till blodcentralerna, men fortfarande är det brist på 0- och 0+, som kan ges till alla patienter.

– Just nu är det de blodgrupperna som ligger risigt till, även om vi behöver alla blodgrupper. Det finns fyra blodgrupper, och plus och minus av alla, så totalt blir det åtta typer. I Sverige är AB- ovanligast, endast en procent har den, säger Ingrid Johansson som arbetar som blodgivarsamordnare i Skåne.

– Ingen patient blir utan blod, i värsta fall kan man behöva ställa in planerade operationer, men det är ovanligt. Är det en stor akut olycka i till exempel Hässleholm mobiliserar vi blodet dit. Man hjälper varandra i Sverige, men situationen är likadan över hela landet och man håller hårt i sina blodpåsar.

Kan ge flera gånger per år

Det är inte bara vid akuta olyckor och våldsdåd som blodet behövs. 

– Toraxkirurgin och cancervården behöver mest blod. Nästan alla cancerpatienter får blod för att klara sin behandling. Många tänker nog att blod framför allt behövs vid en allvarlig olycka på motorvägen, men även kroniskt sjuka, den för tidigt födda bebisen och äldre behöver få blod för att må bättre, säger Ingrid Johansson.

 

 

DU KAN RÄDDA LIV

Över 200 000 svenskar lämnar varje år blod på landets blodcentraler – och varenda droppe är viktig.

Var tredje blodtransfusion är direkt livräddande i akuta situationer.

Men Blodcentralernas lager är nu nere på en kritiskt låg nivå och behöver fyllas upp.

I en serie berättar Kvällsposten om hur ditt blod kan rädda liv.

Läs mer om blodgivning och var du kan vända dig om du vill bli blodgivare på Geblod.nu.

 

Man får börja ge blod från att man fyllt 18 år och kan anmäla sig upp till 65 års ålder. Är man frisk och kry kan man ge blod upp till att man är 75 år, berättar Ingrid. Kvinnor får ge blod tre gånger per år, män fyra.

– Det innebär att man har väldigt många chanser att hjälpa. Ibland kommer livet i mellan i form av sjukdomar, graviditeter och resor. Då kan det bli en viss karantän innan man får ge igen, men under ett helt liv finns många tillfällen där ditt blod kan komma till nytta för någon annan.

”Allt blod behövs”

Problemet för Skåne är att det inte kommer in lika mycket blod som det används. För att nivån över tid ska hållas jämn hade det behövts ungefär 300 blodgivare per dag.

– Vi behöver ha en kontinuitet, för vi ligger ofta för lågt. De senaste åren har antalet blodgivare blivit färre och jag tror det beror på att vi lever stressigare liv än vi gjorde för tjugo år sedan och har svårt att få tid till allt vi ska göra. Man får påminna blodgivarna flera gånger innan de kommer in till oss.

Varför tycker du att man ska ge blod?

– Eftersom patienterna behöver blod dygnet runt, året om. Behovet finns alltid. Det är ett enkelt sätt att hjälpa andra och det är en gåva som har 100 procentig leverans. Allt blod behövs, det finns inga blodpåsar som ligger kvar och blir gamla.

 

 

Ställ dina frågor om att ge blod:

I dag, tosdag, chattar Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne, med Kvällspostens läsare på kvp.se. 

Mellan klockan 14 och 15 kan du ställa dina frågor.