Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiserad flyktinglag klubbad i Danmark

Foto: Tomas Leprince

Danska folketinget har i dag klubbat igenom det kontroversiella "smyckeförslaget".

Lagen innebär att dansk polis nu får konfiskera värdesaker från asylsökande.

Fakta smyckeförslaget

Detta gäller när förslaget vunnit laga kraft.

Kontanter som överstiger ett belopp på 10 000 kronor kan beslagtas.

Värdesaker som överstiger ett belopp på 10 000 kronor kan beslagtas.

Personliga värdeföremål som har ett speciellt affektionsvärde, får inte beslagtas, oavsett värde.

Ett sådant föremål kan till exempel vara en vigselring, förlovningsring, familjeporträtt eller hederstecken.

Förslaget har väckt starka reaktioner i många länder.

Polisen har nu rätt att beslagta värdesaker som är värda mer än cirka 10000 danska kronor, pengarna ska användas till att täcka flyktingarnas kostnader för mat och husrum medan deras asylansökan processas.

Förslaget röstades igenom av en majoritet inom Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance och Socialdemokraterna – med undantag av tre folketingsmedlemmar.

Skadat Danmarks rykte

Venstres politiske ordförande Jakob Ellemann-Jensen framförde i sitt ordförandetal skrap kritik mot dem som röstade mot lagen.

- Jag kan inte låta bli att fästa mig vid, att några partier, enligt mig, har ett helt oförklarlig och i bästa fall snävsynt och kortsiktigt intresse i att ifrågasätta det här lagförslaget på ett sätt som inte är rimligt och som är långt från verkligheten. Det har grumlat debatten och har skadat Danmarks rykte i utlandet, sa han från folketingets talarstol, rapporterar dr.dk

Många utländska medier har jämfört lagförslaget med hur nazisterna under andra världskriget konfiskerade judarnas värdesaker.

I asylpaketet ingår även det kritiserade förslaget om senarelagd familjeåterförening, något som experter menar kan bryta mot de mänskliga rättigheterna, samt minskat ekonomiskt stöd till asylsökande, rapporterar NFÖ.

Drottningen ska skriva under

Förslaget har 34 olika punkter, en del av dem har ändrats något sedan det först togs upp. Man har bland annat höjt summan på kontanter flyktingarna får behålla. I första förslaget var det 3000 danska kronor, när det klubbades i dag var summan höjd till 10 000 danska kronor. Vilket innebär att det ligger i linje med de regler som gäller för danska medborgare som behöver socialhjälp. Om en dansk person har värdesaker värda mer än 10 000 danska kronor måste man sälja dem innan man kan få bidragshjälp.

Lagen träder i kraft nästa vecka efter att drottning Margrethe satt sin signatur på dokumenten.

Danmark tog i fjor emot 20 000 asylsökande, vilket kan jämföras med att grannlandet Tyskland tog emot 1,1 miljoner och Sverige 163 000.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!