Hårda kritiken: Läsk-stoppet polisanmält

Nu reagerar oppositionen i Gislaveds kommun mot läskförbudet: ”Skämmigt”
Kim Lindström från Eksjö tyckte synd om pensionärerna och åkte därför till Gislaved och lämnade läsk.
Foto: Privat
Marie Johansson (S), oppositionspolitiker i Gislaveds kommun.
Foto: Marie Johansson

Att Gislaveds äldreboende inte får dricka läsk till maten har väckt stor ilska hos många. 

Flera kritiker menar att de äldre själva borde vara kapabla att välja vad man vill ha att dricka till maten. 

– Jag förstår inte hur man kan välja att ta ett sådant beslut, säger kommunalrådet i Gislaved, Marie Johansson (S). 

Från och med första maj ska de som bor på särskilda boenden i Gislaveds kommun inte längre få läsk till maten. Det har kostchefen i kommunen bestämt, vilket nu möts av kritik från flera håll. 

– De äldre ska ha ett bra kostintag, det kan jag ha sympati för, men att förmena dem äldre möjligheten att läsk till maten tycker vi är ett överförmynderi mot de gamla människorna i vår kommun, säger kommunalrådet Marie Johansson (S). 

Kostchefen i kommunen menar att läsk endast ska serveras vid högtider på grund av hälsoskäl. 

– Läsken tillför ingen kvalitet, och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre, och samtidigt skilja på vardag och fest, sa hon till Värnamo Nyheter tidigare i veckan. 

”Något litet bär i saften i alla fall”

Den förklaringen godtas inte av alla. Nu agerar flera av partierna i kommunen. Westbopartiet har polisanmält att kommunen körde i väg de 480 liter läsk som Kim Lindström från Eksjö donerade

– Även Vänsterpartiet har reagerat och vi från Socialdemokraterna kommer lyfta frågan på socialnämndens sammanträde den 3 maj. Då hoppas vi att de kan ta ett nytt beslut, säger Marie Johansson. 

Kommunalrådet Inga-Maj Eleholt (C), med ansvar för sociala frågor, försvarar beslutet.

– Många gamla är undernärda. Och läsk innehåller i princip bara tomma kalorier, och vi vill i stället lägga det här på att göra en god och bra mat till våra äldre, har hon tidigare sagt och betonat att det inte är förbjudet för äldre att dricka läsk om anhöriga kommer med det.

– Jag såg att någon tyckte att saft också är lika sött. Ja det kanske det är, men det finns nog oftast något litet bär i saften i alla fall. Läsken har bara tomma kalorier och inget normalt innehåll i sig förutom vatten i princip.

Hela landet engagerade 

Debatten har inte blossat upp bara i kommunen, utan nu har den spridit sig över hela landet. Helena Lindahl (C) som är riksdagsledamot Västerbotten är en av alla som är upprörd. I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat: 

”Man är så nitiska med byråkratiska produkter att man helt bortser från äldres livskvalitet och rätt att fatta egna beslut alldeles oavsett hur det påverkar pensionärernas välmående.”

Hon fortsätter: 

”Jag hoppas att Gislaved inser sitt misstag och är beredda åter ge pensionärerna sin mänskliga frihet att fatta egna beslut.”

https://www.facebook.com/HelenaLindahlVasterbotten/photos/a.721995281325250/1674419172749518

TV: Kommunalrådet om läskförbudet: ””I alla fall något litet bär i saften”” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!