Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritikstorm efter chefens Thailandsresa mitt i krisen

Niklas Svensson intervjuar bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt om coronakrisen.
Anna Roos (C), oppositionsråd i Hylte kommun.
Koh Bulone-stranden i Thailand.Foto: SHUTTERSTOCK
Per Borg, före detta kommunchef i Hylte.

Kommunpolitiker i Hylte får massvis av arga brev från hela landet.

Detta sedan kommunchefen fått ett stort avgångsvederlag - efter att han avskedats för att ha åkt på semester till Thailand mitt under coronakrisen.

– Kaptenen lämnade mitt i krisen, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Mitt under coronakris övergav Hyltes högste tjänsteman Per Borg kommunen och åkte på semester till Thailand.

Det ledde senare till att han avskedades.

Men enligt avtal har han rätt till ett avgångsvederlag på 2,3 miljoner kronor, vilket kommunalrådet Ronny Löfquist (S) kallat ”ett riktigt skitavtal”.

Nu regnar hatbrev från hela landet in till Hylte kommun och dess förtroendevalda.

Folk uttrycker att kommunpolitikerna är ”idioter”, ”dumma i huvudet” och riktar olika former av beskyllningar mot de folkvalda.

Oppositionsrådet Anna Roos (C) säger nu att kommunen måste följa avtalet. Formellt har Per Borg inte gjort något arbetsrättsligt fel.

Han tyckte inte att han gjort något fel

– Jag var med när vi meddelade Per beslutet att han avskedas. Han tyckte inte att han gjort något fel. Jag känner besvikelse och ledsamhet, säger hon.

– Det är klart att det hade varit roligare att använda pengarna till något annat. Men vi måste följa avtalen. Det blir en kostnad det här året som vi inte hade budgeterat som man får ta från reserverna.

”Svårt sitta på andra sidan jorden och ge tips”

Det hela började när kommunchefen Per Borg åkte på semester till Thailand dagen efter att ha kallat till krismöte på grund av coronakrisen.

I mejl från Thailand uppmanade han kommunen att hålla lugnet, i ett läge när åtta svenskar redan hade dött av sjukdomen covid-19, som orsakas av ett coronavirus, och flera kommuner befann sig i kris.

Kommunalrådet Ronny Löfquist varnade kommunchefen för att det inte såg bra ut att han var i Thailand.

– Det blir lite svårt sitta på andra sidan jorden och ge tips eller säga vad man ska göra på hemmaplan, säger Anna Roos (C).

”Det känns som att han missbedömde hela situationen. När det är krisläge på jobbet är man där som ledare. Kommunchefen är ytterst ansvarig för kommunen”, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Veckan innan Borg satte sig på flyget till Thailand trodde politikerna inte att resan skulle bli av.

Jag trodde inte han skulle komma iväg

– Jag såg försämringarna och den ökade oron hela veckan innan han åkte. Vi pratade och funderade, kommer han att komma tillbaks om han flyger dit? Jag trodde inte han skulle komma iväg faktiskt. 

Hittills har två invånare i Hylte kommun konstaterats smittade.

Krisledning varje där medan kommunchefen semestrade

Under tiden kommunchefen semestrade hade Hylte krisledning varje dag. Då fick andra tjänstemän lämna sina ordinarie poster för att täcka upp.

– Det var frustrerande. Andra personer har fått gå in och jobba hårt och ta ansvar utifrån att kaptenen lämnat. Och de fick i sin tur lämna sina poster, säger Anna Roos.

– Nu har vi krisledning varannan dag. Mycket energi går till att förbereda hur vi ska agera om vi får smitta kring våra verksamheter. Hur vi ska flytta personal, säkra barnomsorg, så man inte står handfallen när det händer.

Trogen medarbetare i 30 år - ”måste få lugn”

Den 18 mars försvarade dåvarande kommunchefen sin resa i en intervju med Hallandsposten:

Det finns inget avbeställningsskydd som gäller beroende av oro, bara om UD avråder från resa och i mitt fall kom avrådan först när vi var framme vid destinationen, i annat fall hade vi självklart inte åkt”, skrev Borg från Thailand.

Alla i kommunstyrelsen var överens om att förtroendet för Per Borg är förbrukat, enligt Anna Roos. Samtidigt säger hon att han, som jobbat i kommunen i 30 år, nu behöver lugn.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Borg beskrivs som trogen medarbetare som jobbat i Hylte kommun i trettio år. Oppositionsrådet Anna Roos påpekar att han inte agerat ”kriminellt” men omdömeslöst men att han nu måste få lugn och ro.

Vi behöver rannsaka oss

– Vi kanske skulle varit ännu tydligare och sagt ”nej du ska inte åka”. Vi behöver rannsaka oss, säger hon.

Kvällsposten har sökt Per Borg.

 

LÄS MER: Politikerns uppmaning inför påsk: ”Res gärna” 

LÄS MER: Tareq Taylor om krisen: ”En naturkatastrof” 

LÄS MER: 70-tal patienter utskrivna 

Hälsar till familjen inifrån sjukhuset: ”Älskar er”.