Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: Påstådd far kontrollerades aldrig

Socialtjänsten i Lund får kritik för hur man handlagt faderskapet för Haddile.Foto: Sara Strandlund

Snart 3-åriga Haddiles framtid är fortfarande en öppen fråga. Men nu riktar Socialstyrelsen kritik i hur ärendet handlagts av socialförvaltningen i Lund.

Det kontrollerades aldrig om den man som sa sig vara flickans biologiska pappa verkligen var det.

Ett senare DNA-prov visade att det inte fanns några släktband.

Undernärd som spädbarn

2010, juni: Haddile föds.
2010, oktober: Flickan läggs in på sjukhus, undernärd och med tecken på misshandel. Socialnämnden placerar henne i familjehem.
2011, april: Dna-test visar att flickans "far" inte kan vara hennes pappa.
2012, juni: Migrationsverket beslutar att Haddile inte ska beviljas uppehållstillstånd.
2012, oktober: Beslutet hävs av Migrationsdomstolen. Socialnämnden i Lund startar utredning om förutsättningarna för en återförening med den biologiska mamman i Algeriet.
2013, januari: Haddiles biologiska föräldrar skulle ha besökt henne i Sverige, men mötet blev inställt på grund av sjukdom.
Källa: Socialstyrelsen med flera (TT)

Haddile föddes på Lunds lasarett sommaren 2010. Hennes algeriska mamma hade kommit till Sverige några månader tidigare, tillsammans med en landsman, men försvann spårlöst kort efter flickans födsel.

Lunds socialtjänst beslutade om placering för den lilla flickan hos familjen Liewehr i Broby i östra Skåne och där har Haddile sedan dess levt i tron att det är hennes familj.

När de svenska myndigheterna i höstas ville utvisa den bara två år gamla flickan till Frankrike engagerade det hela Sverige. Flera kända personer reagerade också på att Haddile alldeles ensam skulle skickas till en för henne främmande miljö i Frankrike i väntan på att hennes biologiska mamma hittades.

Drog tillbaka utvisningsbeslut

Migrationsverket drog ganska snabbt tillbaka utvisningsbeslutet och sedan dess har ansträngningar gjorts för att reda upp flickans situation.

Hennes biologiska mamma har hittats i Algeriet och har sagt att hon vill ta tillbaka sin dotter. Men planerade möten för att mor och dotter ska lära känna varandra har av olika skäl skjutits upp två eller tre gånger.

Vad Socialstyrelsen nu kritiserar socialtjänsten i Lund för är hur man handlagt faderskapet för flickan.

Den man som kom till Sverige med mamman och som tog hand om Haddile när modern försvann, sa sig vara flickans pappa.

Det kontrollerades aldrig av socialtjänsten.

Inget biologiskt band

Först ett år efter familjehemsplaceringen konstaterade ett DNA-test gjort av Migrationsverket att mannen inte hade några biologiska band till flickan.

De sociala myndigheterna i Lund har också tidigare fått kritik från Migrationsverket för att inte tillräckligt ha ansträngt sig för att få kontakt med flickans mamma i Algeriet.

Familjen Liewehr i Broby har hela tiden betonat att man vill Haddiles absolut bästa och att hennes mamma är en självklar vårdnadshavare. Men den svenska familjen har också fäst sig så mycket vid Haddile att de hyser förhoppningar om att hon ska få vara kvar hos dem.