Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot kronprinsen efter resorna till Rivieran

Vem är vem i det danska kungahuset?
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har under senare år varit noga med att sätta miljöfrågor främst. Därför är det många som överraskas av kronprinsens flygresor.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Det blev fyra enkelresor till och från St Tropez för kronprins Frederik.
Foto: Colourbox

Kronprins Frederik hävdar att miljöfrågor är högt på hans agenda. 

Men efter dubbla flygresor tur och retur till Rivieran får han kritik. 

– Det är inte okej att segla runt i Medelhavet och flyga fram och tillbaka bara för att hinna med en middag i Danmark, säger kommunikationsexperten Anne Kirstine Cramon. 

När kronprins Frederik i våras invigningstalade vid den digitala konferensen ”The 2030 Countdown” gav han ett stark intryck av att klimatfrågan var viktig för honom. 

Han mindes i sitt tal tillbaka till hur det var för 13 år sedan då han blev ambassadör för projektet ”State of Green”. 

– På den tiden var det inte helt klarlagt att klimatförändringarna var och är skapta av människan. Men det är det lyckligtvis i dag, sa kronprinsen då. 

Kronprinsen var tydlig med att poängtera allvaret i frågan. 

– Alla har insett behovet av en kursändring. Vi står inför en massiv global utmaning. 

Kronprinsens agerande kallas för ”tondövt” av en kommunikationsexpert.
Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS BILDBYRÅN

”Det är tondövt”

Men nu är det många i Danmark som undrar om kronprinsen verkligen är så miljömedveten som han har velat framstå. Nyligen deltog han nämligen i en segeltävling i St Tropez på den Franska rivieran. Därifrån flög han hem till Danmark enbart för att delta i en statsrådsmiddag med drottningen och sen flög han tillbaka igen för att fortsätta segla med sina vänner.

– Det är tondövt av kronprinsen, som försöker att framställa sig själv som en modern man med intresse för klimatet, att åka fram och tillbaka flera gånger mellan Danmark och Frankrike för något som inte är nödvändigt vare sig för honom eller för monarkin, säger kommunikationsexperten Anne Kirstine Cramon till tidningen Her og Nu

Hon tycker det är viktigt att kronprinsen visar att han är intresserad av att en dag ta över regentposten och att han är en man av folket.  

– Det här blir väldigt elitistiskt och den vanliga dansken lär undra vad som är hans prioriteringar. 

Kronprins Frederik älskar att segla. 2010 dök han upp i Marstrand för att delta i tävlingar.
Foto: BONNERUP CLAUS / POLFOTO

Kritik åt andra hållet

Ironiskt nog fick kronprins Frederik nyligen kritik för att vara FÖR engagerad i miljöfrågan. 

Den nationalkonservativa politikern Pernille Vermund anser att kronprinsen och hans fru kronprinsessan Mary inte ska ge sig in för mycket i politiken.  

– Jag måste erkänna att det är lite svårt. Främst för att jag gillar att kungahuset är politiskt neutralt. Drottningen har varit fenomenal på att stanna på rätt sida av vad jag tycker att ett kungahus politiskt borde vara, sa Pernille Vermunder enligt BT.

Kronprins Frederik svarade på kritiken under ett besök på Island. 

– Det har blivit politik, men gröna lösningar berör oss alla. Det gäller för våra barn, våra barnbarn och våra ättlingar. Det har blivit så aktuellt nu att det är en viktig fråga som alla ska försöka belysa och vara medvetna om, sa han under en presskonferens.  

TV: Fler nyheter om det danska kungahuset

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!