Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot kommunen – från SD: ”Mist förtroendet”

Lars Nyström, gruppledare för SD i Skurup.
Jag har mist förtroendet för tjänstemän i kommunen när det gäller att få fram fakta och siffror som rör invandring och migration Foto: SAMUEL UNéUS

Utgifterna för att anlita tolk har sjunkit i Skurup, uppger Ystad Allehanda.

Men gruppledaren för Sverigedemokraterna litar inte på siffrorna.

– Jag har mist förtroendet för tjänstemän i kommunen när det gäller att få fram fakta och siffror som rör invandring och migration, säger Lars Nyström (SD), till Ystads Allehanda.

Det är i en motion som Sverigedemokraterna beskriver att kostnaden för att anlita tolk påverkar kommunen mycket negativt – och är en stark bidragande orsak till kommunens ekonomiska situation. 

SD föreslår därför tolk inte ska betalas för de som vistats i Sverige mer än två år.

– Orkar man inte lära sig svenska på två år kunde man lika gärna stanna kvar i sitt hemland, säger Lars Nyström till Ystads Allehanda. 

Tror inte på kommunen

Enligt Trelleborgs Allehanda har Lars Nyström under lång tid försökt begära ut kostnaderna för migrations- och tolkkostnader från kommunen. 

I motionen hänvisar han till en statlig rapport, enligt Lars Nyström, stärker hans antagande om att kostnaderna för tolkanvändning ökar. 

Han säger till Ystads Allehanda att det rör sig om ”hundratusentals kronor, kanske uppemot en miljon”

Men enligt Ystad Allehanda har kostnaden det senaste året minskat. 

– Tveksamt om det stämmer. Jag har mist förtroendet för tjänstemän i kommunen när det gäller att få fram fakta och siffror som rör invandring och migration, säger han till YA.