Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot klädjättens munskydd: ”Modepryl”

Hetsiga coronabråket har fått stor spridning.
I Danmark har det införts krav på munskydd när man är i matbutiken.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fler och fler använder munskydd för att skydda sig mot coronaviruset – i flera länder är det ett krav i offentliga miljöer. 

I Danmark väcks nu kritik mot modejätten Adidas som marknadsför ett munskydd som inte uppfyller de medicinska kraven.

– Det är en ren modepryl och den ska man undvika, säger professor Hans Jørn Kolmos som är professor i klinisk mikrobiologi, till Ekstrabladet

Användningen av munskydd har i takt med coronapandemins intåg ökat enormt. Och nu hakar de stora modehusen på och lanserar sina egna varianter. 

Adidas är inget undantag. På sin hemsida erbjuder de ett trepack för cirka 200 kronor. Skyddet är av tyg och finns i svart och blått. 

I Danmark, där det nyligen införts krav på munskydd i offentliga inomhusmiljöer, får nu företaget kritik. Munskydden uppfyller inte de medicinska kraven. Det skriver Ekstrabladet

Hans Jørn Kolmos som är professor i klinisk mikrobiologi kallar Adidas munskydd för en modepryl. 

– Vi använder ju inte munskydd för skoj skull. Visst, det kan gå lite mode i det men i första hand använder vi munskydd för att att undvika smittspridning, säger han. 

Adidas munskydd får kritik. Det har bara två lager tyg, danska hälsomyndigheter rekommenderar tre lager.
Foto: Pr-bild

”Det är tydligt markerat”

Danska hälsomyndigheter rekommenderar att man använder engångsskydd och inte munskydd av tyg. Om man ska använda varianter av tyg ska det finnas tre lager med tyg, produkten från Adidas har bara två. 

– Tygskydd är inte lika bra som engångsmunskydd, men det är trots allt bättre än ingenting, säger professor Hans Jørn Kolmos. 

– Jag har också ett munskydd av tyg som jag använder om jag inte har tillgång till ett engångsskydd. Men om man ska köpa ett av tyg måste man se till att det är av god kvalitet. 

Ekstrabladet har varit i kontakt med Adidas och Henrik Hallberg, som är senior pr-manager hos Adidas Nordics. Han svarar i ett mejl:

”Våra munskydd riktar sig mot den vanliga förbrukaren och är inte medicinskt klassificerat, detta är tydligt markerat i vår beskrivning av produkten både online och i butiker ... Den kan hjälpa till med att begränsa spridningen av smitta via droppar och kan därmed hjälpa till att skydda andra mot bakterier, vilket är specificerat i produktbeskrivningen”.

TV: Fler nyheter om corona

Så här tycker Malmös studenter om de nya restriktionerna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!