Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Margrethe borde göra en Harald”

Drottning Margrethe.Foto: Expressen/KVP
Norges statsöverhuvud Kung Harald.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Drottning Margrethe har fått beröm för att hon ställer in sitt 80-årsfirande i spåren av coronavirusets härjningar över världen.

Men hon kritiseras samtidigt för att ha varit för passiv i rollen som statschef.

– Hon borde stå fram som landsmoder nu, säger Henrik Qvortrup, politisk kommentator på danska tidningen Ekstrabladet.

Coronaviruset har förändrat tillvaron för människor i världen över. Det gäller inte minst för den danska drottningen Margrethe.

När viruset började spridas över även Europa fann hon för gott att ställa in sitt sedan länge planerade 80-årsfirande den 16 april.

Dels handlade det om att undvika risken för smittspridning. Men drottningen gjorde även klart att det också handlade om att visa solidaritet med det danska folket i en besvärlig stund.

– Vi bär alla på ett stort ansvar, så Danmark kan komma ur de mycket stora utmaningar landet står inför, skrev Margrethe själv i ett meddelande till danska folket.

Hyllades av många

Drottningens budskap var att invånarna skulle följa myndigheternas rekommendationer – men också att man skulle stå varandra nära och ta största möjliga hänsyn till varandra.

I samma meddelande hyllade Margrethe all sjukvårdspersonal och alla myndigheter och organisationer som nu kämpar med smittan.

 På Facebook och andra sociala medier har Margrethes utspel fått ta emot en hel del beröm.

Men nu kommer också kritiken.

En av de som öppet står fram och kritiserar monarken är Henrik Qvortrup, politisk kommentator på tidningen Ekstrabladet.

– Drottningen borde stå fram som en landsmoder. Men det gör hon inte, säger Qvortrup.

Största krisen 

Han menar att alla europeiska länder, Danmark inkluderat, nu befinner sig i den största krisen efter andra världskriget.

I Danmark har det hittills varit statsministern Mette Frederiksen som stått fram och berättat om både skolstängningar och förbud mot arrangemang med över tusen besökare.

Det senaste direktivet blev att stänga landets gränser mot andra länder i ett försök att begränsa smittan..

Frederiksens skarpa och allvarstyngda utläggningar har mött stor respekt och sympati från danskarna. 

– I min värld befinner sig Danmark i den största krisen landet haft sedan andra världskriget. Då är det också rimligt att drottningen träder fram och talar till folket, ungefär som Norges kung Harald gjorde till norrmännen efter Utøya-terrorn, säger Henrik Qvortrup till sin egen tidning.

Harald höll tal

Han menar att den danska kungafamiljen måste visa ett stort samhällsengagemang om monarkin även i fortsättningen ska kännas meningsfull.

På söndagskvällen talade för övrigt kung Harald till den norska nationen i ett nytt tv-sänt tal med anledning av smittspridningen i Norge. 

– I det här fallet räcker det inte med att den danska kronprinsfamiljen reser hem från Schweiz och spelar sällskapsspel med barnen. Eller att drottningen avlyser sin födelsedag. Det behövs mer av sympatier och uttalanden som kan mana till sammanhållning och tröst, säger Qvortrup.

Han får dock mothugg från hovexperten Søren Jakobsen.

– Det ligger inte i drottningens roll att uppträda som landsmoder. Hon är statsöverhuvud och liknelsen med Utøya är fel – det är som att jämföra äpplen med päron, säger han.

Jakobsen tycker att Margrethe gör rätt som håller sig borta just nu.

Han tycker det räcker om drottningen säger några ord om smittan i anslutning till sin födelsedag. I övrigt anser han att den danska statsministern ska fortsätta att spela förstafiolen i landet.