Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken i flyktingfrågan: ”De sviker Malmöborna”

Jenny Madestam: Det här innebär EBO-lagen
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Foto: FRITZ SCHIBLI
Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Torbjörn Tegnhammar (M) är starkt kritisk efter Länsstyrelsens besked att asylsökande får bosätta sig i halva Malmö med bibehållen ersättning. 

Samtidigt riktar han vass kritik mot kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). 

– Jag ser det som ett oerhört stort misslyckande för Katrin och det får Malmöborna betala priset för.

Länsstyrelsen accepterade inte Malmös begäran om att hela staden skulle undantas den så kallade ebolagen, som innebär att asylsökande får bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag.

Däremot godkändes Malmö stads andrahandsönskan om att 97 av 192 demografiska statistikområden ska undantas från reglerna i ebo.

– Regeringen och länsstyrelsen sviker Malmöborna. De kan inte se problemen med utanförskap och segregation och hur staden är splittrad i två delar. Vi måste få en paus och ordentligt med resurser för att lyckas med integrationen innan det kommer fler människor. De förs annars in i ett växande utanförskap, säger Malmös moderatledare Torbjörn Tegnhammar.

Han riktar också vass kritik mot kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

– Malmö är den största socialdemokratiskt styrda kommunen i landet och detta är en profilfråga för partiet men hon har inte lyckats förmå sin egen regering att se att det absolut är nödvändigt att Malmö får en lättnad i flyktingmottagandet. 

– Det är också avslöjande hur Socialdemokraterna har misslyckats med att utveckla Malmö när alla, kommunen och länsstyrelsen, är överens om att halva staden är så utsatt att det är direkt olämpligt för en asylsökande att bosätta sig där. 

”Gott hopp om förändring”

Katrin Stjernfeldt Jammeh:  

– Socialdemokraterna i Malmö har i mer än 15 år stridit mot ebo, som är en borgerlig reform från början. Socialdemokraterna nationellt vill avskaffa ebo, men det parlamentariska läget är som det är. Vi ger inte upp och nu när Moderaterna har erkänt misslyckandet så hyser jag gott hopp om förändring. 

Vad tänker du om att 97 av 192 områden i Malmö trots allt anses vara socialt utsatta? 

– Statistikområdena som staten tittar på säger inget om huruvida ebo är lämpligt eller ej. Vi kommer att följa de regelverk som finns, men vi vidhåller att ebo ska avskaffas. Staten måste säkra att vi har ett ordnat mottagande som skapar förutsättningar för integration. 

Vad ser du för risker beslutet kan föra med sig för Malmös del? 

– Det för med sig svarthandel med hyreskontrakt, trångboddhet och social misär och är motsatsen till ett gott mottagande med bra integrationsförutsättningar.  

TV: Uppmärksammade mordfallen blir SVT-serie

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!