Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken från FN mot nya id-kontrollerna

FN:s flyktingorgan UNHCR befarar att asylrätten kan inskränkas om fler länder följer efter. Foto: Ludvig Thunman

De uppmärksammade id-kontrollerna som Sverige inför på måndag kan få svåra konsekvenser för flyktingar i hela Europa.

FN:s flyktingorgan UNHCR befarar att asylrätten kan inskränkas om fler länder följer efter.

– Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa till nyhetsbyrån TT.

Id-kontroller på tågen:

Förordningen, som regeringen beslutade om den 18 december, träder i kraft vid midnatt natten mellan den tredje och fjärde januari.

Resande från Köpenhamn till Kastrup kommer att få kliva av tåget på perrong 1 på Kastrup, gå upp i ankomsthallen och ner igen på perrong 2 där id-kontrollerna ska ske.

Fem kontrollområden ska anläggas på perrongen med upp till 34 slussar för id-kontroll. Där kommer alla som reser mot Sverige att få sina identitetshandlingar kontrollerade och scannade.

Barn under 18 år kan dock slippa kontrollen om de reser med en förälder som kan visa giltigt id.

DSB bedömer att resan kommer att ta mellan tio och 30 minuter längre när kontrollerna införs, beroende på om man reser i rusningstid eller inte.

Resenärer från Sverige mot Danmark kommer inte att kontrolleras.

Källa: DSB, TT.

Nya direktiv från gränspolisen:

Transportörerna måste kunna dokumentera vilka som har rest med dem, till exempel genom att visa passagerarlistor med namn där det står vad varje person har visat för ID-handlingar eller visa kopia på ID-handlingar eller övervakningsfilm, för polisen.

Källa: TT

På måndag krävs det en giltig identifikationshandling för att komma in i Sverige efter ett riksdagsbeslut tidigare i december. Kontrollerna väntas bli mycket omfattande, inte minst på grund av att transportörerna riskerar dryga böter om de inte kontrollerar resenärernas ID-handlingar.

Införandet av id-kontroller är en effekt av flyktingkrisen. Regeringen vill, efter höstens anstormning av asylsökande, få en bättre kontroll av inresande och ett minskat tryck på asylsökande.

Beslutet har mött hård kritik från bland andra resenärer och transportbolag och nu sällar sig även UNHCR till kritikerna. UNHCR:s uppfattning är att hela asylrätten kan sättas ur spel om fler länder följer efter.

– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro, säger Mattias Axelsson enligt TT.

Ingen tar ansvar

Enligt Migrationsverket saknar mer än hälften, 60 procent, av de som söker asyl i Sverige, ID-handlingar.

Danmark kan vara nästa EU-land att skärpa sin gränspolitik.

I sitt nyårstal sade statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) att Danmark öppnar för gränskontroller mot Tyskland. Motiveringen är att det skulle vara det bästa för landet.

Sveriges justitie- och migrationsminister, Morgan Johansson (S) delar inte UNHCR:s oro för asylrätten med motiveringen att flyktingar kan söka asyl i andra EU-länder, vilket enligt kritiker är en sanning med modifikation.

– Det finns inga lagliga vägar till Europa att söka asyl. Om man på alla sätt gör det svårare än det redan är i dag kommer folk ta vägar som är svårare och farligare och ofta med hjälp av smugglare. Andra länder tar ju tyvärr inte ett större ansvar för att den svenska regeringen inskränker möjligheten att söka i asyl i Sverige. Det ser vi redan i dag genom nya inskränkningar från Norge, Finland och Danmark, säger Mai Greitz, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen.

Gäller i max 3 år

Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar är också kritisk till id-kontrollerna på Kastrup. Han anser att de hotar tillväxten för näringslivet och hela integrationen i Öresundsregionen.

Enligt riksdagsbeslutet gäller lagen om id-kontroller i tre år och under max sex månader i taget.

– Treårshotet att ID-kontrollerna kan införas igen när som helst under tre år har öppnat en avgrund mellan Malmö och Köpenhamn, har han tidigare sagt till Skånskan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!