FN:s flyktingorgan UNHCR befarar att asylrätten kan inskränkas om fler länder följer efter. Foto: Ludvig Thunman
FN:s flyktingorgan UNHCR befarar att asylrätten kan inskränkas om fler länder följer efter. Foto: Ludvig Thunman

Kritiken från FN mot nya id-kontrollerna

Publicerad

De uppmärksammade id-kontrollerna som Sverige inför på måndag kan få svåra konsekvenser för flyktingar i hela Europa.

FN:s flyktingorgan UNHCR befarar att asylrätten kan inskränkas om fler länder följer efter.

– Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa till nyhetsbyrån TT.

På måndag krävs det en giltig identifikationshandling för att komma in i Sverige efter ett riksdagsbeslut tidigare i december. Kontrollerna väntas bli mycket omfattande, inte minst på grund av att transportörerna riskerar dryga böter om de inte kontrollerar resenärernas ID-handlingar.

Införandet av id-kontroller är en effekt av flyktingkrisen. Regeringen vill, efter höstens anstormning av asylsökande, få en bättre kontroll av inresande och ett minskat tryck på asylsökande.

Beslutet har mött hård kritik från bland andra resenärer och transportbolag och nu sällar sig även UNHCR till kritikerna. UNHCR:s uppfattning är att hela asylrätten kan sättas ur spel om fler länder följer efter.

– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro, säger Mattias Axelsson enligt TT.

Ingen tar ansvar

Enligt Migrationsverket saknar mer än hälften, 60 procent, av de som söker asyl i Sverige, ID-handlingar.

Danmark kan vara nästa EU-land att skärpa sin gränspolitik.

I sitt nyårstal sade statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) att Danmark öppnar för gränskontroller mot Tyskland. Motiveringen är att det skulle vara det bästa för landet.

Sveriges justitie- och migrationsminister, Morgan Johansson (S) delar inte UNHCR:s oro för asylrätten med motiveringen att flyktingar kan söka asyl i andra EU-länder, vilket enligt kritiker är en sanning med modifikation.

– Det finns inga lagliga vägar till Europa att söka asyl. Om man på alla sätt gör det svårare än det redan är i dag kommer folk ta vägar som är svårare och farligare och ofta med hjälp av smugglare. Andra länder tar ju tyvärr inte ett större ansvar för att den svenska regeringen inskränker möjligheten att söka i asyl i Sverige. Det ser vi redan i dag genom nya inskränkningar från Norge, Finland och Danmark, säger Mai Greitz, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen.

Gäller i max 3 år

Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar är också kritisk till id-kontrollerna på Kastrup. Han anser att de hotar tillväxten för näringslivet och hela integrationen i Öresundsregionen.

Enligt riksdagsbeslutet gäller lagen om id-kontroller i tre år och under max sex månader i taget.

– Treårshotet att ID-kontrollerna kan införas igen när som helst under tre år har öppnat en avgrund mellan Malmö och Köpenhamn, har han tidigare sagt till Skånskan.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag