Kritiken efter Mary och Frederiks miss

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary bjuder normalt inte på några skandaler. Men att de ägt en lyxig skidstuga i Verbier ända sedan 2009 har inte varit populärt.
Foto: NIVIERE DAVID/STELLA PICTURES
Kronprinsparets barn går på en internatskola i Verbier under ett par månader.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det danska kronprinsparet har under vintern befunnit sig i en ovan situation. 

Tack vare en lyxig skidstuga i Verbier är Frederik och Marys livsstil plötsligt ifrågasatt. 

Nu får det danska kungahuset kritik – för sin taffliga kommunikation. 

”Det hade inte behövt gå så fel som det gjorde”, skriver experten Anna Thygesen i en krönika i BT

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har under många år varit det danska kungahuset egen svärmorsdröm. 

Men under vintern har kronprinsparets fläckfria yttre plötsligt solkats ner en aning. Boven i dramat är en lyxig skidstuga i fashionabla orten Verbier.

Stugan kom först på tal i början av januari när kronprinsparet hade flyttat ner till Verbier med sina fyra barn och höll en lite presskonferens på plats. 

Det var när den danska tidningen Billedbladet ställde en enkel fråga om hur kronprinsparet skulle bo i Verbier som kronprins Frederik berättade att de sedan flera år hade en stuga i jetset-paradiset.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har haft en del att tänka på sedan de tillfälligt flyttade till Verbier.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Föll inte i god jord hos danska folket

Efterhand kunde olika medier avslöja fler detaljer om stugan. 

Det var 2009 som kronprins Frederik och kronprinsessan Mary köpte den lyxiga skidstugan i Verbier. Den tidigare ägaren har uppgett att han fick över 14 miljoner kronor när de danska kungligheterna öppnade plånboken. 

Stugan kan nog snarare kallas för ett lyxhus med sina 200 kvadratmeter, jacuzzi och bastu, ett skidrum, tre specialdesignade badrum och övernattningsmöjligheter för 10 personer. 

Kronprinsparet har tjänat pengar på huset genom att hyra ut den via Airbnb. Uthyrningen har dragit in stora summor till kronprinsparet, motsvarande 40 000-120 000 kronor i veckan beroende på årstid.

Det här föll inte i god jord hos det danska folket. Flera politiker och experter ansåg att man kanske skulle överväga om inte kungligheternas apanage är för stort när de har råd med så extravaganta saker som ett lyxigt fritidshus i Verbier. 

– De har självklart rätt att i stor utsträckning hantera sina pengar som de önskar. Men köpet av skidstugan var att gå för långt, sa kungahusexperten Søren Jakobsen till BT. 

Det skapade och en debatt om bristen på insyn i kronprinsfamiljens ekonomi. 

– Eftersom medlemmar av kungahuset är skattebefriade och inte ens betalar förmögenhetsskatt så kan vi aldrig kolla vart pengarna har gått, sa Søren Jakobsen.

I en krönika i BT kommer nu kommunikationsexperten Anna Thygesen med kritik mot hur kungahuset skött turerna kring lyxstugan.
Foto: Skärmdump

En märkbart skakad kronprins

Det har med andra ord blivit rörigt värre. Och för första gången har marken gungat lite grann under kronprinsparets fötter. Kronprins Frederik var märkbart skakad när han inför ett evenemang i Köpenhamn fick svara på frågor om lyxstugan i Verbier. 

– Det är klart att kronprinsessan och jag har märkt av de senaste veckornas fokus på vårt nuvarande liv i Schweiz och det gör intryck, det lovar jag, sa kronprinsen då. 

I en krönika i BT kommer nu kommunikationsexperten Anna Thygesen med kritik mot hur kungahuset skött turerna kring lyxstugan. Enligt henne borde kronprinsparet skyddats av en smartare kommunikationsavdelning. 

”Det hade inte behövt gå så fel som det gjorde. De avgörande faktorerna om man hanmnar i en mediestorm är tajmning och damage control”, skriver Thygesen och menar att kungahuset saknat båda delarna. 

”De borde ha förstått att nyheten kunde hamna på förstasidan och att delar av pressen skulle ställa kritiska frågor. Det fanns ett stort behov för en strategi som gav kungafamiljen möjlighet att själva äga historien och inte låta medierna få fritt spelrum”. 

Kungahusets kommunikationsavdelning har bara kommunicerat om lyxstugan en enda gång, det var när de meddelade att kronprinsparet inte skull fortsätta hyra ut den. 

TV: Vad kan du om det danska kungahuset?

Vem är vem i det danska kungahuset?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!