Vården av för tidigt födda på CSK i Kristianstad får kritik. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENVården av för tidigt födda på CSK i Kristianstad får kritik. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Vården av för tidigt födda på CSK i Kristianstad får kritik. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Att en av de för tidigt födda tvillingarna fick bröstmjölk från fel mamma kritiseras också av Ivo. Foto: JENNIFER COATE / AP MARCH OF DIMES FOUNDATIONAtt en av de för tidigt födda tvillingarna fick bröstmjölk från fel mamma kritiseras också av Ivo. Foto: JENNIFER COATE / AP MARCH OF DIMES FOUNDATION
Att en av de för tidigt födda tvillingarna fick bröstmjölk från fel mamma kritiseras också av Ivo. Foto: JENNIFER COATE / AP MARCH OF DIMES FOUNDATION

Kritik mot vård på CSK i Kristianstad

Publicerad

Ett tvillingpar som föddes för tidigt i fjol vårdades i samma rum på Centralsjukhuset i Kristianstad som ett barn som bar på multiresistenta bakterier.

Dessutom fick en av tvillingarna bröstmjölk från mamman till det smittade barnet.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar nu vårdgivaren, skriver Vårdfokus.

Det dröjde fyra dagar från det att sjukhuset fått besked om att det tredje barnet var bärare av multiresistenta bakterier tills tvillingarna separerades från barnet.

Något som den ansvarige överläkaren förklarade med att det saknades lokaler och personal.

Men de argumenten håller inte, enligt Ivo som anser att vårdgivaren inte har gett personalen förutsättningar för att arbeta patientsäkert och minska risken för smittspridning.

Den bristande id-kontrollen som ledde till att en av tvillingarna fick bröstmjölk från fel mamma kritiseras också.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag