Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot V-politiker efter försvarsfrågor på Twitter

Hanna Gunnarsson vill inte kommentera händelsen på Twitter eller ställa upp på en intervju.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson uppmanade i sitt tal till svenska folket att söka information från källor som man kan lita på.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Twitter

Statsminister Magdalena Andersson uppmanar svenska folket att hämta information från källor man kan lita på.

Samtidigt får Hanna Gunnarsson (V), riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet, tung kritik efter att ha ställt frågor om ryska fordonsmarkeringar och truppförflyttningar på sociala medier.

– Det kan se lite dumt ut om hon ställer spörsmål på en grundläggande nivå som hon borde ha koll på, säger Anders Olof Larsson, professor vid Høyskolen Kristiania i Oslo. 

Det var på söndagskvällen som Vänsterpartiets riksdagsledamot från Lund, Hanna Gunnarsson, vände sig till ”försvarstwitter” för att få svar på vad Z-märkningen står för och innebär på ryska stridsfordon. 

https://twitter.com/gunnarssonhanna/status/1500516098382434312

När hon fått ett antal svar på frågan återkopplar hon med ytterligare en fråga och ger samtidigt enligt många följare uttryck för en okunskap om den ryska invasionen. 

Jag hade förstått att de flyttar styrkor mellan olika områden, men de har alltså flyttat dem över hela landet?!”, undrar hon. 

Hanna Gunnarsson, som är ledamot i försvarsutskottet, får då en kritikerstorm mot sig. Följare menar att det är kunskap hon borde ha i den rollen och ifrågasätter hur ledamöterna inte kan ha briefats om ryska truppförflyttningar i försvarsutskottet. 

https://twitter.com/gunnarssonhanna/status/1500545619030593541

Professorn: ”Blottar okunskap” 

Anders Olof Larsson, svensk professor och medieforskare vid Høyskolen Kristiania i Oslo, konstaterar att det låter som ett försök att prata med väljarna som går lite snett. 

– Det är en i grunden bra idé att som folkvald vara aktiv på plattformen men problemet är att hon avslöjar sig och blottar okunskap, säger han. 

– Sedan blir det en konfrontativ ton och korthugget på Twitter, snabb hastighet och pang pang. 

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) betonade i sitt tal till svenska folket efter Rysslands påbörjade invasion av Ukraina att man ska hämta sin information från källor som man kan lita på. 

– En person som har det på sitt bord, som man kanske kan anta har kontroll på det från början, då kan det se lite märkligt ut att gå ut på Twitter där vem som helst kan komma med information som inte är nödvändigtvis helt korrekt, fortsätter Anders Olof Larsson.

Blivit symbol för Storryssland med makt och inflytande

Johan Rodensjö, militär lärare på Försvarshögskolan, säger till Expressen att ”z” från början är en märkning på förbanden. Sedan finns det tolkningar att de här förbanden som använde ”z” ska ha någon ytterligare betydelse, det finns de som spekulerat i att det ska stå för seger eller öst. 

– Oavsett översättning och betydelse så har det blivit en symbol för ett framgångsrikt Storryssland med makt och inflytande, säger han. 

Hanna Gunnarsson skriver i ett sms att hon inte vill kommentera.